: Οι αναμένεται να φέρουν σημαντική πτώση στις , σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα καταγράψουν πτώση, παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε το 2023.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος οι και στα τέσσερα πεδία αυξήθηκαν, με δημοφιλείς σχολές όπως η Ιατρική να φτάνουν στα 19.000 μόρια. Φέτος, οι σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένεται να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα βάσεων, αλλά με πτώση συγκριτικά με πέρσι.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που πέρυσι σημείωσε άνοδο με τη Νομική Αθηνών να φτάνει τα 18.125 μόρια, οι βάσεις αναμένεται να μειωθούν λόγω του μικρότερου αριθμού αριστούχων.

Βαθμολογητές προβλέπουν ότι πάνω από το 50% των γραπτών στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών θα είναι κάτω από τη βάση, με τα άριστα γραπτά να μην ξεπερνούν το 10%. Στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση μπορεί να φτάσει το 60%.

Στο μάθημα της Ιστορίας, αναμένεται ότι περίπου το 55% των γραπτών θα είναι κάτω από τη βάση, λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων. Τα άριστα γραπτά στα περισσότερα μαθήματα δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Στα Αρχαία Ελληνικά, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση προβλέπεται να είναι πάνω από 40%, με τα άριστα γραπτά να κυμαίνονται γύρω στο 5%. Στα Μαθηματικά, στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση θα ξεπεράσει το 70%, ενώ τα άριστα γραπτά θα είναι μόλις 3%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι Βάσεις 2024 αναμένονται:

1ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 200 μόρια
2ο επιστημικό πεδίο: Πτώση πάνω από 500 μόρια
3ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 400 μόρια
4ο επιστημονικό πεδίο: Μικρές αυξομειώσεις, άνοδος 100 μόρια και πτώση 100 μόρια

Τονίζεται ότι οι βάσεις 2024 θα βγουν στο τέλος Ιουλίου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ