: Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της υπουργού παιδείας, για την .

Αναλυτικά η συζήτηση

«Έχετε το θάρρος να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια που ως άλλοι Ηρώδεις τους σφαγιάζετε. Σφάζετε τα όνειρά τους;» είπε μεταξύ άλλων για να αποκαλέσει την κυβέρνηση «ντίλερς των κολλεγίων» και να καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει «το έκτρωμα, μην εφαρμόσετε τις τουλάχιστον για φέτος. Δώστε στους 20.000 μαθητές την δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια».

Στον κ. Τσίπρα απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές προχώρησε στην ίδρυση 153 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες. Παράλληλα σημείωσε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπερ της .

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την εισαγωγή μαθητών με βαθμό 0.6 και 4 στα 20. Ήθελε τόσο πολύ να εγγράφονται φοιτητές αδιαφορώντας για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις θεσμοθετώντας ακόμα και τις πράσινες σχολές χωρίς εξετάσεις.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ξέρετε τι ποσοστό φοιτητών μας εισάγεται και δεν αποφοιτά; 40%. 4 στους 10 παραμένουν με απολυτήριο Λυκείου» είπε η κυρία Κεραμέως.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της υπουργού διακόπηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη ο οποίος φώναζε από τα έδρανα. Τον κ. Πολάκη παρατήρησε η προεδρεύουσα Σοφία Σακοράφα λέγοντας «δεν είμαστε στο καφενείο. Κανείς δεν σας έχει λογοκρίνει».

Συνεχίζοντας η υπουργός εξήγησε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε να εισάγονται στο δημόσιο μαθητές με 1 έως 4 στα 20 αδιαφορώντας αν θα αποφοιτήσουν. Από το 30% η χώρα μας πήγε στο 40% αυτών που δεν αποφοιτούν. Αυτό είναι πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τα παιδία να έχουν προοπτική και επιλογές και όχι να είναι εγκλωβισμένα. Είναι εύκολο για τους πολιτικούς να λένε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια αδιαφορώντας για την προοπτική αποφοίτησης. Ενας στους 4 που φοιτά σε είναι απόφοιτος πανεπιστημίου . Το 2ο που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ιδρύσατε 153 νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες λίγο πριν κλείσει η Ολομέλεια για εκλογές. Αδιαφορήσατε για την προοπτική αυτών των παιδιών. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες αλλά και αποφοίτους».

Πέραν αυτών η κυρία Κεραμέως διέψευσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων: «Εσείς λέγατε για 20 και 30 χιλ επιπλέον παιδία εκτός ΑΕΙ. Η πραγματικότητα είναι ότι σε σχέση με πέρυσι έμειναν εκτός 9 χιλ. περισσότερα παιδία». Παράλληλα επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περι ντίλερ συμφερόντων υπενθυμίζοντας πως επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 επιτράπηκε η πρόσληψη αποφοίτων κολλεγίων στην δημόσια εκπαίδευση.

Τέλος, απαντώντας στην επιστολή υποψηφίου που έμεινε εκτός αρχιτεκτονικής που επικαλέστηκε ο κ.Τσίπρας εξήγησε ότι «Ο εν λόγω υποψήφιος πέτυχε 13 στα 20 στο σχέδιο για να μπει στην Αρχιτεκτονική. Πιθανότατα ούτε πέρυσι θα έμπαινε στην Αρχιτεκτονική. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε λόγο στα πανεπιστήμια ώστε αυτά να επιλέγουν τις βάσεις εισαγωγής. Οι αρχιτεκτονικές σχολές λοιπόν επέλεξαν την βάση».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είπε στην ομιλία του: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το μεγαλύτερο θέμα των ημερών.

Ένα θέμα για το οποίο προειδοποιούσαμε τον κ. Μητσοτάκη. Για το οποίο κατέθεσα τρεις φορές επίκαιρη ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αλλά κρύφτηκε.

Δεν είχε τίποτα να πει. Αρκέστηκε να διαρρεύσει ότι θα απαντήσει όταν τελειώσουν οι πανελλαδικές, γιατί δήθεν σέβεται την αγωνία των μαθητών.

Ήρθε ο λογαριασμός λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης.

Σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου.

Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Γιατί;

Γιατί επιλέξατε τη χρονιά της πανδημίας, τη χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά το μισό χρόνο, τη χρονιά της οικονομικής ανασφάλειας από τα αποτυχημένα σας lockdown, να θέσετε σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού που γίνεται από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837!

Μας είπατε ότι κάνετε γιατί σας έπιασε ο πόνος για την μαθησιακή επάρκεια των μαθητών και πως θα μείνουν εκτός όσοι δεν ενδιαφέρονται γιατί δεν είναι σωστό να περνάνε με λευκές κόλλες.

Σήμερα τι αποκαλύπτεται;

Tο ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.

Γιατί τελικά μένουν εκτός ΑΕΙ και πολλοί άριστοι, κύριοι της κυβέρνησης των αρίστων. Πολλοί μαθητές που δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλλουν.

Γιατί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα, και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων στον υπολογισμό των μορίων, θα αποκλείσουν από τα Πανεπιστήμια πολλούς περισσότερους μαθητές και μαθήτριες από όσες και όσους έχουν βαθμούς κάτω από τις ανά επιστημονικό πεδίο.

Και σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρών αναλυτών, υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια.

Και αν δεν πιστεύετε εμένα διαβάστε την επιστολή ενός μαθητή από το 1ο πρότυπο Λύκειο Αθηνών, του Διονύση, ο οποίος συγκέντρωσε 20.988 , 1.838 δηλαδή περισσότερα από την περσινή βάση και δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στο Μετσόβιο ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;

Τι έχετε να απαντήσετε στον Διονύση;

Τι έχετε να απαντήσετε σε χιλιάδες παιδιά σαν το Διονύση;

Έχετε το θάρρος να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια που ως άλλοι Ηρώδεις σφαγιάζετε χιλιάδες παιδία και τα όνειρά τους. Γιατί; Γιατί ντιλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολεγίων.

Μην απαντήσετε σε ένα σήμερα. Στον Διονύση να απαντήστε, στα χιλιάδες παιδιά που βλέπουν το όνειρό τους να συντρίβεται.

Γιατί δεν βάζετε βάσεις εισαγωγής και στα κολλέγια;

Το είπε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης όταν πριν λίγες μέρες ότι “δεν πρέπει να πηγαίνουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο”.

Όσοι γονείς έχουν κάτι να ξεπουλήσουν ή να χρεωθούν, να πάρουν δάνειο, ας στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά κολέγια.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κάτι με τα κολέγια.

Ούτε με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν εκεί.

Έχω πρόβλημα με την αθλιότητα του κου Μητσοτάκη και της κας Κεραμέως να οδηγήσει με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί, ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Θα σας το πω ευθέως. Είναι ένα εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20.000 μαθητών από το πανεπιστήμιο.

Με δύο λόγια η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά και ο ΠΘ αποδεικνύεστε ως οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα.

Σας ζητώ κυρία υπουργέ, να ανέβετε στο βήμα και να παραδεχθείτε ότι αυτό που γίνεται είναι άδικο, ιδίως στις συνθήκες πανδημικής κρίσης. Εχετε χρόνο δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών. Πάρτε πίσω το έκτρωμα μην εφαρμόσετε τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής τουλάχιστον για φέτος. Δώστε στους 20.000 μαθητές την δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.

Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους.

Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δε θα έχουν πια σπουδαστές».

Αναφορικά με την πανδημία είπε: «Δυστυχώς, αντίστοιχα καταστροφική είναι η διαχείριση η κυβερνητική στην πανδημία.

Μια φράση μόνο έρχεται στο μυαλό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων με όσα συμβαίνουν και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα με τη διαχείριση της πανδημίας: Πάλι τα ίδια;

Πάλι βρισκόμαστε μπροστά στις ίδιες ανεπάρκειες, ερασιτεχνικό σχεδιασμό, πάλι λάνετε την επιλογή να ανοίξουν τα πάντα; Πάλι καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό.

Το Covid free καλοκαίρι που υποσχόταν πρωθυπουργός (Bild “θα έχουμε έναν κανονικό Ιούλιο και Αύγουστο”) και o υπουργός Υουρισμού (“η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στη μετάλλαξη «Δ» θα γίνει η καλύτερη διαφήμισή της”). Πού βρισκόμαστε σήμερα; Είμαστε στο 4ο κύμα και οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές. Το σύνθημα χαλάρωσης οδήγησε σε υποτίμηση κινδύνου και απειλούνται ζωές και καταστροφικά πισωγυρίσματα στην οικονομία. Οι πολίτες περιμένουν σχέδιο.

Αποφασίσατε μίνι λοκ ντάουν στην Μύκονο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού με ό,τι αυτό σημαίνει για την εικόνα στο εξωτερικό.

Η Μύκονος έχει ποσοστό εμβολιασμού 95% εννοώ των κατοίκων και εργαζόμενων. Υποτίθεται ότι οι τυουρίστες περνούν από ελέγχους. Πως καταφέρατε να τινάξετε στον αέρα τπν πιο εμβληματικό τουριστικό προορισμό.

Πως καταφέρατε να οδηγήσετε σε ακόμα ένα φιάσκο;

Κάνατε πάλι τα ίδια εγκληματικά λάθη. Την ίδια ανευθυνότητα, την ίδια ανεμελιά, την ίδια εγκληματική αδιαφορία και σπουδή μόνο για την επικοινωνία.

Αντί για υγειονομική θωράκιση των νησιών,

Αντί για εκτεταμένο τέστινγκ,

Αντί για αξιόπιστη ιχνηλάτηση και επιτάχυνση των εμβολιασμών,

Εσείς πανηγυρίζατε και δίνατε συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον. Στον κόσμο σας.

Λοιδορήσατε την πρόταση που κατέθεσα ήδη από τις 2 Απριλίου για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό.

Αρχίσατε τον εμβολιασμό των νησιωτών ενόψει της τουριστικής σεζόν με τεράστια καθυστέρηση, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Αποτύχατε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αμφισβήτησης με τις παλινωδίες σας με το AstraZeneca και τα χυδαία χαρτζιλίκια εξαγοράς των νέων.

Διαρκώς πετάτε το μπαλάκι της ευθύνης αλλού. Το κράτος όμως ανύπαρκτο.

Ρωτήστε έναν άνθρωπο που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα, για την παρωδία των ελέγχων.

Έτσι έφτασε κύριοι της κυβέρνησης η Μύκονος, αλλά και άλλα νησιά, να βράζουν από κορωνοϊό ενώ σχεδόν το σύνολο των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι.

Αγνοήσατε την αυτονόητη ανάγκη ο ΕΟΔΥ στους τουριστικούς προορισμούς να κάνει δωρεάν μαζικό τέστινγκ σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Κάντε self test, ατομική η ευθύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία, είναι το μήνυμα που στείλατε για το άνοιγμα του τουρισμού.

Αγνοήσατε όχι μόνο την έκκλησή μας για ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας στα νησιά, αλλά ακόμα και την ανάγκη να προβλέψει η Πολιτεία για ξενοδοχεία καραντίνας.

Με αποτέλεσμα τουρίστες που νοσούν να μην έχουν πού να μείνουν και να διασύρουν τη χώρα διεθνώς.

Είδατε τους 18χρονους που ξέμειναν μία μέρα σε ένα πάρκινγκ της Πάρου;

Ακούσατε την απίστευτη καταγγελία του πατέρα οικογένειας με μωρό παιδί που νόσησε η μητέρα και προσπαθούσαν να βρουν που να μείνουν στην Αλόννησο που δεν έχει ξενοδοχείο καραντίνας; Ποιος δυσφημεί την χώρα στο εξωτερικό; Εμείς που τόσο καιρό σας καλούμε να πάρετε μέτρα ή εσείς που ανοίξατε την χώρα με προχειρότητα.

Μόνο 40 ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν στη χώρα.

Και μέσα σε όλα αυτά, η απάντηση όταν το πράγμα στραβώσει είναι ξανά ο διχασμός.

Επιμένετε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για τους εμβολιασμένους.

Με την άλλη μισή Ελλάδα τι θα κάνετε;

Θα την εξαφανίσετε;

Και πως πιστευετε ότι θα είναι ασφαλής η μισή Ελλάδα όταν η άλλη μισή δε θα είναι εμβολιασμένη;

Δεν έχετε ακούσει τόσο καιρό αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι δε μπορεί κανένας να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς.

Τα βάζετε με τους νέους αλλά αυτή την στιγμή έχουμε πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστους ανω των 50 ετών.

Οι ποινές και οι απειλές για τους μη εμβολιασμένους αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας σας να πείσετε τους πολίτες.

Σταματήστε αυτή τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και προσπαθήστε να πείσετε τους πολίτες, όχι να τους εκβιάσετε.

Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Και αφήστε το διχασμό και τους διαχωρισμούς.

Πέρα από κοινωνικά επικίνδυνο είναι και υγειονομικά επικίνδυνο.

Το εμβόλιο σώζει ζωές.

Ο εμβολιασμός όλων μας είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο.

Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους.

Είναι λάθος.

Δείτε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο υγείας της Βρετανίας.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσούν στα Βρετανικά νοσοκομεία είναι εμβολιασμένοι.

Σίγουρα αν δεν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν έτσι κι αλλιώς χειρότερη τύχη.

Και σίγουρα η πλειοψηφία όσων εμβολιάζεται αποφεύγει τη νόσηση.

Ωστόσο μη δίνεται σήμα απόλυτης χαλάρωσης, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας.

Και σταματήστε την ανοησία με τις απειλές και το διχασμό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την διαχείριση των αποβλήτων για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας «Είστε επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία.

Είστε επικίνδυνοι για τη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου αφού στερείτε τη γνώση από χιλιάδες νέους ανθρώπους.

Είστε επικίνδυνοι για το περιβάλλον και για το φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Όσο πιο γρήγορα δοθεί εναλλακτική προοπτική για τον τόπο, τόσο το καλύτερο για τη χώρα».