Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στην ενότητα «Νέα Γενιά» τόνισε ότι έδωσα «τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στον βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά . Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο στην Νομική σχολή με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.

Και πρόσθεσε: «Ακριβώς επειδή έχω διδάξει στο Cambridge, το Έσεξ, και στο Σίδνεϊ, ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια. Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Δεν σημαίνει αστυνομοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η ιδέα να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο και έτσι να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως το Cambridge ή η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».

«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Αναφορικά με τον βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος. «Τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, η πανεπιστημιακή αστυνομία, το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια με στόχο την υποβάθμισή τους, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ