Σύμφωνα με το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, έως 15000 μαθητές ετησίως θα εξασφαλίζουν την είσοδό τους σε ΑΕΙ της χώρας .

Έτσι, αν και εφόσον σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με βάση τις δικές του δυνάμεις μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου, φιλοδοξεί να εφαρμόσει άμεσα το σχέδιό του για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που η εκλογική του ήττα τον Ιούλιο του 2019 δεν του επέτρεψε να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με το news247, βασική πτυχή του σχεδίου αυτού αλλά και η εφαρμογή πλάνου με το οποίο 15000 μαθητές θα εξασφαλίζουν την είσοδό τους σε «αντιδημοφιλείς», είτε ως προς την έδρα είτε ως προς το γνωστικό αντικείμενο, σχολές μόνο με το βαθμό απολυτηρίου του Λυκείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προγραμματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε Οκτώβριο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα συμπληρώνουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με 10 σχολές της αρεσκείας τους.

Αν για κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα δεν συγκεντρωθούν περισσότερες από 100 προτιμήσεις πανελληνίως, τότε το τμήμα αυτό θα γίνεται “πράσινο”, θα επιτρέπεται δηλαδή η πρόσβαση στις τάξεις τους χωρίς εξετάσεις και μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου.

Αντιθέτως οι σχολές που θα ξεπερνούν τις 100 προτιμήσεις θα γίνονται “κόκκινες” και η πρόσβαση σ’ αυτές θα εξασφαλίζεται μόνο μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι με την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου θα εισάγονται κάθε χρόνο περίπου 15000 άτομα σε πανεπιστημιακές σχολές χωρίς να περνούν από την αγχόνη των εξετάσεων. Εννοείται βέβαια ότι ο χαρακτηρισμός κάθε σχολής σε πράσινη ή κόκκινη δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα ποικίλει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Επιπρόσθετα η εφαρμογή του σχεδίου θα ενισχύσει τις σχολές της περιφέρειας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο του συνόλου των ΑΕΙ της χώρας.

“Κλειδί” για να δουλέψει αποτελεσματικά το μέτρο θα είναι η επιχείρηση αναβάθμισης του απολυτηρίου του Λυκείου που παραμένει εν πολλοίς απαξιωμένο στα μάτια των μαθητών. Η προσπάθεια αυτή, βάσει πλάνου, θα αρχίσει άμεσα, από την επόμενη σχολική σεζόν, και θα έχει στόχο την άνοδο του επιπέδου των προσφερόμενων γνώσεων στην τελευταία τάξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης στη χώρα συγκαταλέγονται επίσης η καθιέρωση της υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στους 20 μαθητές από την Α’ Δημοτικού και η ριζική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα των Ειδικών Σχολείων.

ΠΗΓΗ NEWS247

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ