Στην επαναφορά ρυθμίσεων του παρελθόντος ,που αφορούν στα ΑΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως η επαναφορά της στα πανεπιστήμια, οι αιώνιοι , τα Συμβούλια Ιδρυμάτων κ.α.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η κυρία Κεραμέως με εκπροσώπους των πρυτάνεων, στον καθορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ θα έχουν ισχυρό λόγο τα πανεπιστήμια, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι θα μένουν εκτός ΑΕΙ, αφού τα τμήματα δεν θέλουν μεγάλο αριθμό φοιτητών .

Την Τρίτη η υπουργός Παιδείας και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης συναντήθηκαν με το Προεδρείο των (Αθανάσιο Δημόπουλο – ΕΚΠΑ, Μαρία Νικολαΐδη – Χαροκόπειο και Χρυσή Βιτσιλάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) όπου έγινε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση επί του συνόλου των αλλαγών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το υπουργείο θα στείλει επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές αναφορικά με το περιεχόμενο και τους κεντρικούς άξονες ώστε να κατατεθούν προτάσεις από τα ιδρύματα, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πάντως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν προς το τέλος της χρονιάς.

Από τη μεριά τους οι Πρυτάνεις ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου για ζητήματα που απασχολούν τα Ιδρύματα, όπως:

• Αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018

• Η απλοποίηση της λειτουργίας των ΕΛΚΕ

• Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Να παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον θεσμικό πλαισίο για την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

• Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών

• Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

• Ενίσχυση της διεθνοποίησης των