« Επειδή δε θέλουμε Τέμπη στα σχολεία μας, αγωνιζόμαστε αταλάντευτα εδώ και χρόνια για σύγχρονα διδακτήρια και ασφαλή για όλους» – Δείτε τι λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Θεοδώρα Δριμάλα σχετικά με την μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων.

Μεταξύ άλλων παρέθεσε την συγκάλυψη των σοβαρών, διαχρονικών προβλημάτων των δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων των ανωτέρω περιοχών από τις αρχές της Δημοτικής Κοινότητας. Καθώς και την απαξίωση του Ειδικού Βύρωνα που μένει αστέγαστο 19 χρόνια.

Η ολοκληρωμένη τοποθέτηση της Προέδρου παρακάτω:

« Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι της Δημοτικής Αρχής,
Κυρίες και Κύριοι Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Φίλοι Γονείς,
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αυτή η Συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων μας, κύριε Δήμαρχε, έπρεπε να την είχατε κάνει στις 13/2/2022, δηλαδή το πολύ μια μέρα μετά από τη μέρα που πήρατε τα αποτελέσματα του Πρωτοβάθμιου Αντισεισμικού Ελέγχου και βρέθηκαν σημαντικά προβλήματα για τα 1ο, 6ο Δημοτικά και τα συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία 1ο, 5ο, 8ο, 9ο Νηπιαγωγεία Βύρωνα.

Τότε οφείλατε να ενημερώσετε εκπαιδευτικούς και γονείς και όλον τον λαό του Βύρωνα για το τι βρέθηκε και τι προτίθεστε άμεσα τότε να κάνετε και φυσικά να ζητήσετε να εγκριθεί αμέσως από το Δημοτικό Συμβούλιο το κονδύλι των 5.000+ ώστε να διενεργούσατε άμεσα τον δευτεροβάθμιο έλεγχο για να ξέραμε όλοι πού βαδίζουμε και όχι να ακολουθείτε τη θανατηφόρα τακτική του «πάμε κι όπου βγει» και να αποκρύψετε τα προβλήματα αυτά καλυπτόμενος πίσω από το αίτημα για χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών, που και αυτό το υποβάλατε μήνες μετά.

Και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και μετά την αποκάλυψη του ζητήματος επιχειρείτε να δικαιολογηθείτε προσπαθώντας να μοιράσετε και σε άλλους ευθύνες, λέγοντας ότι ήξεραν ενώ ποτέ δεν τους ενημερώσατε πραγματικά. Βέβαια το ότι εσείς είστε Δημοτική Αρχή και μόνο αυτό σας προσάπτει όλη την ευθύνη έτσι κι αλλιώς, απλά με το να προσπαθείτε να την επιμερίσετε δείχνετε ότι ακόμα και σήμερα το μόνο που τελικά σας νοιάζει είναι το κόστος, αυτό ακριβώς είναι προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης που κάνετε πρωτίστως εσείς.

Επιπλέον, όσα ακούμε αυτές τις μέρες για τη μη επικινδυνότητα των σχολείων αυτών δείχνουν επίσης ότι επιχειρείτε εκ των υστέρων και εφόσον δε σας/μας έτυχε ευτυχώς κανένα ατύχημα να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, αρχή που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ , μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ (γιατί η πολιτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών έχει συνέχεια) έχετε μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα αυτό. Ξέρατε και οι δυο, κυβέρνηση και δημοτική αρχή, και συνειδητά το αποκρύψατε. Φαίνεται άλλωστε αυτό και από τη γραπτή απάντηση που δώσατε ως Δημοτική Αρχή στην Ένωση Γονέων Βύρωνα ότι ««Ο Δήμος Βύρωνα συνεκτιμώντας τις καταγεγραμμένες εκτιμήσεις (στα δελτία Πρωτοβάθμιου Ελέγχου) των Μηχανικών που διενήργησαν τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο, την έλλειψη εναλλακτικών χώρων διδασκαλίας, τα επακόλουθα διασποράς ελλιπών πληροφοριών και αποτελεσμάτων, αλλά και ελλείψει σαφών κεντρικών οδηγιών για ενέργειες σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν προέβη σε ενημέρωση των εν λόγω Σχολείων και Συλλόγων Γονέων»! …»

Δηλαδή επειδή πράγματι υπάρχει έλλειψη έτοιμων διδακτηρίων, ας αφήσουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς και όλους τους άλλους εργαζόμενους στα σχολεία να στεγάζονται σε κτήρια που έχουν διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα! Κι όλα αυτά για περίπου 5000 ευρώ καταρχήν και μιλάμε για 800 εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία αυτά!

Τι ακριβώς αποκρύψατε ειδικά για το διατηρητέο κτήριο που συστεγάζονται το 1ο Δημοτικό και τμήματα των 5ου, 8ου, 9ου Νηπιαγωγείων; Αποκρύψατε την «ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β΄ ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα» αλλά επί 14 μήνες τέτοια επισκευή δεν έγινε. Την ίδια ώρα, κατά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτώβρη του 2022, διατέθηκαν 670.000 ευρώ για τα 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο και 367.000 ευρώ για τα 1ο, 3ο Δημοτικά Βύρωνα για πράσινη «ενεργειακή αναβάθμιση» με μονώσεις, θερμοπροσόψεις, συντηρήσεις… και από αυτά τα σχολεία τα πρώτα δύο είναι ήδη κλειστά και το 1ο Δημοτικό έχει σοβαρά προβλήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πραγματικά εξοργιστική η στάση σας και στο ζήτημα αυτό. Όπως ήταν εξοργιστική η στάση σας και στην εφαρμογή όπως όπως της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής το 2020 στον Δήμο μας, αφού από το 2018 (που ψηφίστηκε μετά από χρόνιο αίτημά μας ο νόμος, αλλά δεν προβλέφτηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε ευρώ για υποδομές και την ίδια τακτική ακολούθησε και η κυβέρνηση της ΝΔ) λέγατε ότι έχουμε χρόνο και δεν προετοιμάσατε τίποτα, εφαρμογή που έγινε χωρίς να φτιάξετε καμία νέα αίθουσα, με κατάληψη αιθουσών Δημοτικών ακατάλληλων για Νηπιαγωγεία και με προκάτ-κοντέινερ ή αλλιώς τσίγκινα κουτιά. Δε φτιάξατε αίθουσες ούτε εκεί που υπήρχαν χώροι, όπως στο 3ο ΝΒ και στα 10ο, 11ο ΝΒ που βάλατε κοντέινερ, στη δε Αγ. Τριάδα αλλάξατε το παλιό κοντέινερ με ένα άλλο κοντέινερ και τελειώσατε! Όλα λέγατε τότε ότι ήταν προσωρινά και φυσικά εφαρμόστηκε η λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» κι ακόμα έτσι είναι, δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Στο 7ο ΔΒ δε κλείσατε μια αίθουσα όπως όπως που στάζει και όταν βρέχει δεν ακούμε ούτε το διπλανό παιδί αλλά δε βαριέσαι!

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Συνάδελφοι και φίλοι γονείς, τα τελευταία χρόνια έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας, στους τρεις δήμους τους Συλλόγου μας, Βύρωνα, Καισαριανής και Αθήνας (Παγκράτι). Πλημμυρίζουν πριν και μετά την νεροποντή (1ο, 13ο Δημ. Αθηνών), σπάνε σωληνώσεις (13ο Αθηνών), έχουν παμπάλαιες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (1ο Αθηνών, 6ο Βύρωνα κ.ά.) περνοδιαβαίνουν ποντίκια σε τουαλέτες και αίθουσες διδασκαλίας (1ο Καισ/νής), πέφτουν σοβάδες (7ο Καισ/νής, 8ο Βύρωνα κ.ά.), λέβητες βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία εκπαιδευτικών (6ο Βύρωνα) παρότι μαθητής σκοτώθηκε στις Σέρρες από έκρηξη κι άλλα που ακούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα!

Παράλληλα , 19 χρόνια παραμένει αστέγαστο το Ειδικό Βύρωνα, με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής Χαρδαλιά και της Δημοτικής Αρχής Κατωπόδη, γιατί λέγατε ανερυθρίαστα και οι δυο «εμείς θα τα φορτωθούμε κι αυτά» εννοώντας τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Επιπλέον, πέρασαν 5 χρόνια κι ακόμα να χτιστεί το 4ο Βύρωνα, ο μισός χρόνος ήταν δική σας κωλυσιεργία και όχι μόνο, ενώ διαμελίσατε το 4ο Νηπιαγωγείο σε ένα πανάκριβα νοικιασμένο κτήριο και σε έναν παλιό παιδικό σταθμό και τα δύο αμφιβόλου ποιότητας!
Πολύ μακρύς κατάλογος!

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση και για την εγκατάλειψη των σχολικών κτηρίων. Ταυτόχρονα μεγάλες και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών και της δικής σας, που δε διεκδικήσατε με βάση και τα παραπάνω και ακολουθήσατε την κεντρική γραμμή των κυβερνήσεων!

Άρα, δεν ήταν η κακιά ώρα αυτό που συνέβη πρόσφατα πχ με τον τραυματισμό των μαθητών ούτε η καμιά χρονιά αυτή, είναι διαχρονικό και προδιαγεγραμμένο το έγκλημα για τα σχολικά κτήρια, όπως άλλωστε και στα Τέμπη.
Κι επειδή δε θέλουμε Τέμπη στα σχολεία μας, αγωνιζόμαστε αταλάντευτα εδώ και χρόνια για σύγχρονα διδακτήρια και ασφαλή για όλους.

Ο αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών και όλων των φορέων του Βύρωνα έφερε γρήγορα τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, τη σημερινή συνεδρίαση, ο αγώνας θα φέρει και τα αναγκαία έργα στα σχολεία μας.

Γιατί το 2023 δε βολευόμαστε με τη σημερινή κατάσταση ούτε με τα ψίχουλα. Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε σχολεία σύγχρονα και ασφαλή, μας τα εξασφαλίζουν ο τεράστιος παραγόμενος πλούτος, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά μας τα στερεί αυτή η βαθιά αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές διαχρονικά.

Δε σας το επιτρέψουμε να παίζετε άλλο με τις ζωές μας, οι ζωές των παιδιών μας και οι δικές μας δεν είναι κόστος.
Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» μαζί με την Ένωση Γονέων Βύρωνα (δηλώνουμε ότι συνυπογράφουμε το ψήφισμα της Ένωσης), τους συναδέλφους και τους γονείς, αλλά και όλους τους φορείς, διεκδικούμε ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και συγκεκριμένα:

• Να ενημερωθούμε άμεσα για τον Δευτεροβάθμιο Αντισεισμικό έλεγχο που ξεκίνησε στα 1ο, 6ο ΔΒ και να γίνουν τώρα όλα τα έργα στα 1ο ΓΒ, 1ο ΛΒ, 1ο, 6ο ΔΒ, 2ο, 5ο, 8ο, 9ο ΝΒ, ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια στις 24/4/2023.

• Να πραγματοποιηθούν τώρα ουσιαστικοί έλεγχοι, ββάθμιοι και όποιοι άλλοι χρειάζονται, και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια.

• Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

• Να διεκδικηθεί αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για έργα ουσίας, έργα πνοής για τα σχολεία μας, για τα παιδιά μας.

• Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του νέου σχολείου του 4ου Δημοτικού Βύρωνα. Τέρμα πια η κοροϊδία με τις ελάχιστες λεπτομέρειες που πέντε ολόκληρα χρόνια απομένουν. Παράλληλα να εξασφαλιστεί σύγχρονο κτήριο για να στεγαστεί το 4ο Νηπιαγωγείο.

• Να ενσωματωθούν στα τεχνικά προγράμματα του δήμου, με κρατική χρηματοδότηση, οι κατασκευές νέων Νηπιαγωγείων, προς αντικατάσταση των προκάτ ελαφριού τύπου που πριν 3 χρόνια ήρθαν και δε λένε να φύγουν. Να χτιστεί αίθουσα στο 3ο ΝΒ.

• Να στεγαστεί επιτέλους το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Βύρωνα, που ιδρύθηκε και παραμένει στα χαρτιά από το 2004 με ευθύνη όλων των Δημοτικών Αρχών από τότε!

Θεοδώρα Δριμάλα                 Βύρωνας, 11/4/2023 ».