και να καλυφθούν όλα τα ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, μεταξύ άλλων, με Επίκαιρη Ερώτηση την οποία κατέθεσε για συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής του ΚΚΕ κος Ιωάννης Δελής.

Ο Βουλευτής ζητά πριν την έναρξη των μαθημάτων, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα κενά.

Ακολουθεί η Ερώτηση

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Θέμα:

Για την Α’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών – να καλυφτούν άμεσα τα πάνω από 20.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού, διαβεβαιώνοντας ότι «τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς κενά», ο αριθμός των προσλήψεων της Α’ Φάσης αναπληρωτών επιβεβαίωσε τις ανησυχίες, που υπήρχαν, προς το χειρότερο.

Έτσι, προσλήφθηκαν 28.353 αναπληρωτές, 3.500 λιγότεροι από την αντίστοιχη περσινή χρονιά, την στιγμή που τα καταγεγραμμένα κενά με βάση τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης είναι πάνω από 47.000. Αν συνυπολογίσουμε ότι αυτά τα βεβαιωμένα κενά, δεν ανταποκρίνονται για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών αλλά είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων, όπως τα υπεράριθμα τμήματα, η κατάργηση υπεύθυνου ολοημέρου, διπλές και τριπλές αναθέσεις κ.α. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα κενά αυτά αφορούν στην προηγούμενη φάση καταγραφής και όχι την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπου θα προκύψουν και θα προστεθούν σε αυτά νέα.

Αν συνυπολογίσουμε ότι οι μόνιμοι διορισμοί που προηγήθηκαν καλύπτουν μόλις και μετά βίας τις συνταξιοδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Κατανοούμε ότι το χτύπημα του κουδουνιού θα βρει τα σχολεία με πάνω από 20.000 κενά. Πραγματικά είναι απαράδεκτο, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το 1/3 των εκπαιδευτικών, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, να εργάζονται ως αναπληρωτές με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, στα εργασιακά των εκπαιδευτικών που στην κυριολεξία σαν νομάδες, με μία βαλίτσα στο χέρι, με δυσβάσταχτα κόστη, χωρίς να μπορούν να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό, προσπαθώντας να προσφέρουν αναβαθμισμένο επιστημονικό έργο, περιπλανώνται σε όλη την χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: – Άμεσα, πριν την έναρξη των μαθημάτων, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, καλύπτοντας όλα τα κενά, – Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς.

Ο Βουλευτής Δελής Γιάννης