Ποιές ανατροπές και ρήξεις περιμένουμε στο χώρο της Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/01/2015 - 11:32 | Author: Newsroom Ipaidia

«Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής», είπε στην παραλαβή και παράδοση του Υπουργείου Παιδείας σήμερα ο νέος Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς!

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, θα φανεί από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις (ενδεικτικές της αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης), καθώς θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση των αδικιών που υπέστη ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης με τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Περιμένουμε λοιπόν αλλαγές και ρήξεις σε θέματα:

· αξιολόγησης

· πειθαρχικού δικαίου

· διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών

· προσλήψεις ς αναπληρωτών

· ειδικής αγωγής

· αντισταθμιστικής αγωγής,

· αναμόρφωσης του αναλυτικού προγράμματος κ.α.

Πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι η μείωση των μισθών μας, η στέρηση των βαθμών μας και γενικά το βιοτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών.

Πάνω από όλα όμως ουσιαστικός διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τους κοινωνικούς εταίρους (σωματεία, φορείς κλπ) για πραγματική πρόνοια, υγεία, παιδεία για πραγματικό κοινωνικό κράτος.

Οι έννοιες της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας να επανέλθουν επιτέλους στον πολιτικό λόγο-πράξη και προπάντων στην κοινωνική πραγματικότητα.

Βασικό μέλημα αρχικά να επανέλθει το χαμόγελο στα σχολεία μας, να ανασάνει ο εκπαιδευτικός από την εγκαθίδρυση του αυταρχικού μοντέλου που προωθούνταν και να επανέλθει ο δημοκρατικός και αποφασιστικός ρόλος των συλλόγων διδασκόντων.

Εμείς είμαστε εδώ κ. Υπουργέ…

Με αγωνιστική διάθεση, αλλά και με πνεύμα συνεργασίας σε ότι καλό πάει να γίνει στο χώρο μας!

Το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός για να βγει η χώρα από την κρίση.

e-mesara.gr

………………………………………………………………………………………………………………………..

Αρ. Μπαλτάς: Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές στην Παιδεία

Καταχειροκροτούμενος, σε μία ασφυκτικά γεμάτη από δεκάδες εκπαιδευτικούς και πολίτες αίθουσα, εισήλθε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς στο υπουργείο Παιδείας, για την τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας.

“Τουλάχιστον εδώ υπήρξε μια σοβαρή πολιτική διαδικασία ευγενική και σωστή, όχι όπως προχθές” είπε ο Αρ. Μπαλτάς παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιό του, σχολιάζοντας την αντίστοιχη διαδικασία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκ μέρους του συμβουλίου των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου, για πρώτη φορά εκπρόσωπος υποδέχτηκε τον νέο υπουργό, τού έδωσε συγχαρητήρια, επικαλέστηκε την πρόσφατη “εντολή του ελληνικού λαού” και έθεσε τα αιτήματα του συλλόγου. “Θα μας βρείτε όμως απέναντι σας, αν δεν εφαρμόσετε όσα υποσχεθήκατε”, δήλωσε.

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι “παραδίδουμε το υπουργείο σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του και της ιστορίας του”.

“Δεν θέλω να μπούμε σε συζήτηση επί διαφωνιών που είχαμε στο χώρο του Κοινοβουλίου» τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς και συνέχισε: “Η δική μας κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ρήξης και ανατροπής. Στην ιστορία όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη. Και η ρήξη σχετίζεται με την συνέχεια.

Από τη μεταπολίτευση και μετά η Παιδεία αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Αντιμετωπίζεται απλά ως η σχέση ενός δασκάλου με ένα παιδί. Δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε την πρώτη ημέρα, ή τους πρώτους μήνες ή ίσως τα πρώτα χρόνια.

Το πρόβλημα που έχει προτεραιότητα, η ανθρωπιστική καταστροφή σε σχέση με τα σχολεία και τους ανθρώπους τους; Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς τους, τα καλοριφέρ, την καθαριότητα; Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές, που όμως δεν θα είναι απλά αντίδραση σε παλαιότερες πολιτικές. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που πρέπει να αναληφθεί από την ίδια την κοινωνία. Το σχολείο πρέπει να είναι κύτταρο ζωής για την γειτονιά και την συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι» συνέχισε ο κ. Μπαλτάς.

Είμαστε όμως απολύτως πολιτικά ανεξίθρησκοι. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισε καθένας, αλλά μόνο τα θέματα που έχουν σχέση με την προσωπική τιμιότητα. Εκεί θα είμαστε κάθετοι», δήλωσε.

Η λειτουργία του υπουργείου πρέπει να είναι χώρος δημιουργικότητας, ανεξαρτήτως στεγανών”, κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κουράκης: Στηρίζοντας του εκπαιδευτικούς στηρίζεις τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης μίλησε για ακύρωση του δημόσιου, δωρεάν και υψηλού επιπέδου σχολείου.

“Το επίπεδο που παραλαμβάνουμε την παιδεία είναι αναντίστοιχο των αναγκών της κοινωνίας”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης και πρόσθεσε: “Το παιδί από την στιγμή που γεννιέται κουβαλάει τρεις ανισότητες: τον τόπο του, το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο των γονιών. Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας. Στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς στηρίζεις την ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού συστήματος”.

Ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της έρευνας στην εκπαίδευση και την στήριξη των ερευνητικών Ιδρυμάτων έκανε ο νέος αναπληρωτής έρευνας Κ. Φωτάκης.

ΑΥΓΗ

Loading...






  • europalso   ideascentral