Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας: ΕΠΙΣΗΜΟ! Τι θα ισχύσει στην Αττική – Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά
Πίνακας περιεχομένων
Δείτα αναλυτικά τη λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας
Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αττική την Τετάρτη 1η Απριλίου, όπως αποφασίστηκε από την Περιφέρεια, ενόψει της κακοκαιρίας «Erminio».
Κλειστά θα είναι μόνο τα νυχτερινά σχολεία του λεκανοπεδίου.
Προετοιμασίες σε Μαρκόπουλο και Σαρωνικό για την έλευση της κακοκαιρίας, την ώρα που η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού θα βρεθεί την Τετάρτη η Αττική, καθώς η κακοκαιρία Erminio πλησιάζει και αναμένεται να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις οικογένειες είναι το εάν τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με την περιφέρεια Αττικής να ανακοινώνει πως θα κλείσουν μόνο τα νυχτερινά, καθώς η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Ωστόσο δύο δήμοι της Αττικής ήδη ανακοίνωσαν πως τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν κλειστά.
Ειδικότερα ο δήμος Μαρκόπουλου ανακοίνωσε ότι μετά την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να θέσει την Αττική σε Red Code, αλλά και με απόφαση δημάρχου «θα παραμείνουν κλειστές όλες οι Σχολικές Μονάδες και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Μαρκοπούλου αύριο Τετάρτη 1-4-2026 και Πέμπτη 2-4-2026 , λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και κινδύνου σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων και για την προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών».
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Σαρωνίδας, ενημερώνοντας τους δημότες πως με απόφαση δημάρχου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, 1 και 2 Απριλίου.
H ανακοίνωση του Δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας:
Κατόπιν τις Α1216/2026 απόφασης του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που θέτει την Αττική σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code), καθώς και την Απόφαση Δημάρχου 196/2026 θα παραμείνουν κλειστές όλες οι Σχολικές Μονάδες και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Μαρκοπούλου αύριο Τετάρτη 1-4-2026 και Πέμπτη 2-4-2026 , λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και κινδύνου σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων και για την προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:
Ανοιχτά θα παραμείνουν την Τετάρτη 1η Απριλίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Αττική, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που συγκλήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αντιθέτως, κλειστά θα είναι τα νυχτερινά σχολεία, καθώς τα φαινόμενα της επικείμενης κακοκαιρίας Erminio, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Κινδύνου και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να εξελιχθούν ραγδαία και να ενταθούν από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν «με σεβασμό προς τον οικογενειακό προγραμματισμό», ενώ προέβη στις ακόλουθες τέσσερις συστάσεις:
1. Περιορισμός των μετακινήσεων μαθητών και οικογενειών στις απολύτως αναγκαίες, κυρίως τις κρίσιμες ώρες, από το απόγευμα και μετά. Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους γονείς και φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας κατά τη μετάβασή τους προς και από αυτές.
2. Επανεξέταση απογευματινών δραστηριοτήτων, φροντιστηρίων και εξωσχολικών προγραμμάτων, με γνώμονα την ασφάλεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Κακοκαιρία Erminio: Πού θα κλείσουν τα σχολεία για 48 ώρες
3. Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
4. Άμεση απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για αναβολή – ματαίωση των μαθητικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί από τα σχολεία της Περιφέρειας, από και προς όλες τις περιοχές που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, δηλαδή τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου ώρα με την ώρα, ενώ με εντολή Περιφερειάρχη, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας συσκέπτονται διαρκώς πάνω σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:
«Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που συγκλήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα μετεωρολογικά μοντέλα, η Αττική για αύριο, Τετάρτη 1η Απριλίου, βρίσκεται σε red code.
Η κακοκαιρία Erminio αναμένεται να εξελιχθεί ραγδαία, με τα φαινόμενα να εντείνονται από τις απογευματινές ώρες έως και τα μεσάνυχτα.
Σεβόμενοι τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα νυχτερινά σχολεία σε όλη την Αττική.
Κατά τις κρίσιμες ώρες, κυρίως από το απόγευμα και μετά, συστήνουμε τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες.
Ιδιαίτερη προσοχή ζητάμε από μαθητές και οικογένειες, καθώς και από τους φροντιστές των ωφελούμενων σε ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας.
Απογευματινές δραστηριότητες, φροντιστήρια και εξωσχολικά προγράμματα καλό είναι να επανεξεταστούν από τους γονείς, με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών.
Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας, για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία.
Παράλληλα, καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα σε απόφαση αναβολής ή ματαίωσης των μαθητικών εκδρομών από και προς τις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.
Η πρόληψη δεν είναι υπερβολή – είναι ευθύνη.
Και η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα επιλογής».
Ποιά άλλα σχολεία θα είναι κλειστά
κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία αύριο, 1η Απριλίου, στη Ρόδο και την Πέμπτη στον Δήμο Μεγίστης, στο Καστελόριζο.
Κλειστά θα είναι τα σχολεία και σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα .
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
ΠΡΟΣΟΧΗ! Κλείνουν οι εγγραφές για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
«Με απόφαση του Περιφερειάρχη, όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026, λόγω των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.
Αναστέλλουμε τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε όλη την επικράτεια των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων κατά την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026, για την προληπτική προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Η αναστολή αφορά και στις μονάδες Προσχολικής Αγωγής και όλα τα Ειδικά Σχολεία.
Η παρούσα κοινοποιείται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποστέλλεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης για ευρεία δημοσιότητα
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου,
Γεώργιος Χατζημάρκος».
Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News
Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο iPaidia.gr