και για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Παιδείας, , παρέχει από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώσεις πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρώντας τους μαθητές.

«Νομίζω ότι κερδίσαμε τη μάχη. Το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλίσει αξιοκρατία, αξιοπιστία, ασφάλεια και το αδιάβλητο εξετάσεων» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«, με ασφαλιστικές δικλείδες πολλές, με εναλλακτικές λύσεις» είπε και συμπλήρωσε «τώρα είναι η ώρα των μαθητών μας. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό να δείξουμε ότι πραγματικά τους σκεφτόμαστε και ότι μας ενδιαφέρει να είναι ήρεμοι και ψυχικά και συναισθηματικά και να επιδιώκουμε όχι όπως τις προηγούμενες ημέρες με αντιθέσεις αλλά με ομοθυμία ό, τι αφορά τους μαθητές μας να είμαστε δίπλα τους. Οι εξετάσεις είναι σταθμός στη ζωή τους, μια περίοδος επιστέγασμα μιας προσπάθειας δώδεκα ετών και οφείλουμε να σταθούμε όλοι με περίσκεψη, με σεβασμό, να τους αφήσουμε ανεπηρέαστους αυτές τις μέρες».

Όπως εξήγησε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το σύστημα στην περίπτωση των Πανελλαδικών λειτουργεί διαφορετικά:

– Υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων.
– Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα.
– Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό.
– Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας