Πανελλήνιες 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους .

Πιο αναλυτικά, ενώ θα μπορούσαν να μειώσουν τον Συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν το έκαναν.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα από το sep4u:

ΝΕΕΣ αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας  – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, :

Καθορισμός νέων συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ΕΠΑΛ, για εισαγωγή στο ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ) το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και εφεξής.

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι προωθήθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση με θέμα «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.153.1/148498/Α5/19-11-2021 (Β′ 5400) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής», για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και εφεξής.»

Η τροποποίηση αφορά στο ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ), στο οποίο έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι των Τομέων Σπουδών ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.

Η εν λόγω τροποποίηση αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ 2023 κι εφεξής.

H Υπουργική Απόφαση 

Ποιές σχολές αξίζει να επιλέξετε

Υπενθυμίζουμε ότι έγινε η ανακοίνωση των Συντελεστών Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Σύμφωνα με το ieidiseis, οι υποψήφιοι αναζητούν σχολές με χαμηλές βάσεις εισαγωγής αλλά με καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Τέτοιες σχολές είναι οι λεγόμενες παραϊατρικές, οι οποίες έχουν αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των νέων καθώς ο κλάδος αυτός ιδιαίτερα σήμερα την περίοδο της πανδημίας έχει γίνει εξαιρετικά αναγκαίος αφού οι άνθρωποι, που νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζονται μεγάλη φροντίδα από φυσικοθεραπευτές -κατά κύριο λόγο- αλλά και άλλες παραπλήσιες ειδικότητες, όπως Εργοθεραπεία και Λογοθεραπεία.

Φυσικά, στα παραϊατρικά επαγγέλματα εντάσσονται και οι κλασικές πλέον σχολές μαιευτικής και διαιτολογίας.

Όλες αυτές οι σχολές δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής και ταυτόχρονα έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζει οι μαθητές της Γ΄ λυκείου να «μελετήσουν» τις συγκεκριμένες σχολές, μέσω των πληροφοριών που παρέχουν τα ίδια τα τμήματα των ΑΕΙ στις ηλεκτρονικές σελίδες τους.

Σπουδές στην Εργοθεραπεία

Εργοθεραπευτής είναι ο εξειδικευμένος επιστήμονας στο χώρο της υγείας, που μέσω θεραπευτικών παρεμβάσεων βελτιώνει δεξιότητες ατόμων με δυσλειτουργία στους τομείς ανάπτυξης. Οι τομείς ανάπτυξης αφορούν την αυτοεξυπηρέτηση, την κινητικότητα, τις αισθητηριακές ικανότητες και τις γνωστικές δεξιότητες των ατόμων.

Οι εργοθεραπευτές συνήθως εργάζονται με ενήλικες ή παιδιά με αναπηρίες, ασθενείς υπό αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ηλικιωμένους κ.α. Ανάλογα με το άτομο αλλά και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν διαχωρίζουμε το αντικείμενο της εργασίας τους σε ειδικεύσεις όπως παιδιατρική εργοθεραπεία, γηριατρική και νευρολογική – ορθοπεδική.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορούν να απασχοληθούν σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές αλλά και σε κέντρα αποτοξίνωσης και αποκατάστασης.

Σπουδές στη Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την θεραπεία, τη μελέτη και πρόληψη των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και κατάποσης τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Έχει ως στόχο την αποκατάσταση πλήθους διαταραχών όπως αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, εγκεφαλικά επεισόδια και νοητική υστέρηση. Ένας λογοθεραπευτής συνεργάζεται πολλές φορές και με άλλες ειδικότητες όπως εργοθεραπευτές, γιατρούς και ψυχολόγους με σκοπό την πληρέστερη αξιολόγηση του προβλήματος και ενός καλύτερου αποτελέσματος.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε κέντρα ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, σχολεία αλλά και να ιδρύσουν ιδιωτικά κέντρα λογοθεραπείας και κέντρα αποκατάστασης.

Σπουδές στη Φυσικοθεραπεία

Η επιστήμη της Φυσικοθεραπείας ασχολείται με την αποκατάσταση του σώματος στη φυσική του κατάσταση. Οι φυσικοθεραπευτές ασχολούνται με άτομα όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα παροδικής ή μόνιμης κινητικής ανικανότητας, εξαιτίας τραυματισμού, αναπηρίας ή άλλων παθολογικών προβλημάτων.

Χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπευτικές μεθόδους σε συνδυασμό με την τεχνολογία έχουν ως στόχο την βελτίωση – αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας, τη μείωση ή τη διαχείριση του πόνου, την ανάκτηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας, αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης για την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων με διαρκή επιμόρφωση αλλά και με εξειδίκευση σε τομείς όπως η Ορθοπεδική, η Νευρολογία, ο Αθλητισμός και η Κλινική Ηλεκτροφυσιολογία, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν περισσότερο τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Μπορούν να απασχοληθούν είτε σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης και Περίθαλψης Ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες, Θεραπευτήρια, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδρύοντας ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.

Σπουδές στη Μαιευτική

Η μαιευτική επιστήμη αποσκοπεί στη φροντίδα, την ενημέρωση και την υποστήριξη των γυναικών τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τον τοκετό. Το μαιευτικό προσωπικό συμβάλλει αμέριστα στην αίσια έκβαση της εγκυμοσύνης, προετοιμάζει την επίτοκο για τον τοκετό ενώ ο ρόλος του παραμένει καίριος και στο κομμάτι του θηλασμού και της λοχείας.

Ο μαιευτής – μαία μπορεί να εργαστεί σε ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια – Νοσοκομεία, γυναικολογικές κλινικές, κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιωτικά ιατρεία, εταιρείες μητρικού θηλασμού ή ανώδυνου τοκετού, μονάδες νεογνών, φροντίδα των νεογνών, Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού των Νοσοκομείων.Μπορούν να εργαστούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι της εγκύου ή μητέρας, και του νεογνού, κυρίως σε χωριά και ημιαστικές περιοχές, αφού έχουν ασκήσει τις δραστηριότητές τους για δύο χρόνια σε νοσοκομείο ή άλλο ίδρυμα υγείας αναγνωρισμένο για το σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια χορηγείται άδεια από το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο μαιευτής / η μαία μπορεί επίσης να ασκήσει το επάγγελμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σπουδές στη Διαιτολογία

Ο τομέας της διατροφολογίας – διαιτολογίας αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και περιζήτητες από τις λεγόμενες παραϊατρικές σχολές και κυρίως τα τελευταία χρόνια ,που οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες είναι μεγάλες.

Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται να διατηρήσουν τα κιλά τους και να αποφύγουν ασθένειες που προέρχονται από κακή διατροφή.

Οι διατροφολόγοι μπορούν να εργαστούν ιδιωτικά αλλά και σε μεγάλα, νοσοκομεία, κλινικές, στον αθλητικό χώρο, στη Βιομηχανία τροφίμων αλλά και να εργαστούν σε δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες, όπως σε παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα διατροφής των παιδιών και παρέχοντας τους ενημέρωση, σε γηροκομεία καθώς και σε ξενοδοχεία για πελάτες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.