: Πώς  θα διαμορφωθεί η – Δείτε αποκλειστικά στο iPaidia.gr τους πίνακες με παραδείγματα

 

Ασημίνα Ρούσσου, Ελπίδα Οικονομίδη-

 

Η έναρξη για τις θα γίνει εντός Ιουνίου σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τόσο οι που έχει ορίσει το κάθε Πανεπιστήμιο ανά τμήμα όσο και ο .

Δύο είναι ακόμα οι άγνωστοι συντελεστές που θα διαμορφώσουν σε ένα μεγάλο βαθμό το μέλλον των χαμηλόβαθμων τμημάτων: οι επιδόσεις των υποψηφίων που θα καθορίσουν τον μέσο όρο από τον οποίο θα προκύψει η αλλά και οι επιλογές τους στο , που ιδίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες ανατροπές.

Το iPaidia.gr παρουσιάζει παραδείγματα τμημάτων ανά και πώς θα διαμορφωθεί η τους σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις και τη Βάση Εισαγωγής 2020. Κάποια από αυτά βρίσκονται κάτω από όριο, κι άλλα το ξεπερνούν ελάχιστα.

Στους παρακάτω υπολογισμούς θεωρείται δεδομένο ότι τα παρακάτω τμήματα έχουν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή 0,8, με την , σύμφωνα με τις περσινές βαθμολογίες να διαμορφώνεται ως εξής:

Τμήμα Επιστημονικό πεδίο Βάση Εισαγωγής 2020 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωάννινα 1ο 9.525 8,89
Γερμανική Φιλολογία (ΕΚΠΑ) 1ο 6.775 8,89
Φιλολογίας (Κρήτη) 1ο 8.525 8,89
Μαθηματικό Λαμίας 2ο 7.200 9,12
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο) 2ο 7.425 9,12
Νοσηλευτική (Τρίπολη) 3ο 8.600 9,3
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα) 3ο 8.375 9,3
Τουρισμού (Κέρκυρα) 4ο 7.160 7,86
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καλαμάτα) 4ο 7.875 7,86
Προσχολικής Αγωγής (Ρόδος) 1ο, 2ο, 3ο, 4ο 9.250 7,86

 

Οι «καραμπόλες» του φετινού συστήματος

-Η Γερμανική Φιλολογία παρά το γεγονός ότι με βάση τα περσινά δεδομένα δεν «περνάει» τα φετινά όρια, το 2019, η βάση της ήταν στα 10.403, αρκετά πάνω από την εκτιμώμενη .

-Τμήματα με επαγγελματικές προοπτικές, όπως το Τουρισμού και το Επιστήμης Τροφίμων, ενώ στα κεντρικά έχουν υψηλές βάσεις, στην επαρχία «καταποντίζονται». Θα έχουν ενδιαφέρον φέτος τα αντανακλαστικά των υποψηφίων στις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό, οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν περιορισμούς στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

που προέρχονται από ΤΕΙ, δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων τους σε συνδυασμό με την πληθώρα των τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Λογιστικής στη Καλαμάτα. Πρόκειται για τμήματα που φέτος θα «δοκιμαστούν» από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

-Τα τμήματα από την Κοινή Ομάδα, με εισαγωγή από τα τέσσερα πεδία, όπως τα , δίνουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού η εισαγωγή γίνεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο. Ο υποψήφιος του 3ου επιστημονικού πεδίου κανονικά δεν «πιάνει» την ΕΒΕ του πεδίου του για το Παιδαγωγικό στη Ρόδο, όμως θα εισαχθεί, καθώς η ΕΒΕ του θα προκύψει από τον χαμηλότερο μέσο όρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση από το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ