| Στο τέλος ενός αγχωτικού μαραθωνίου με συνεχείς ανατροπές μπαίνουν σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι για τις περίπου 75.000 θέσεις που προσφέρονται φέτος στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις του καλοκαιριού, όπου οι νέοι και οι νέες της χώρας θα διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης. Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να οδεύει ήδη προς την Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, τα ΤΕΙ εξαφανίζονται ως βαθμίδα της ανώτατης εκπαίδευσης ήδη από τον Ιούνιο και συνολικά 175 νέα στα πανεπιστήμια της χώρας καλύπτουν το κενό και συμπληρώνουν ένα δυσεπίλυτο παζλ.

Οι Εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των τελειοφοίτων της Γ’ Λυκείου και ολοκληρώνονται στις 18 του μήνα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, αρχίζουν για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και ολοκληρώνονται στις 20 του μήνα. Ετσι, «ΤΑ ΝΕΑ» θυμίζουν σήμερα πέντε αλλαγές και ανατροπές που πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν:

Η προθεσμία για την κατάθεση του Μηχανογραφικού είναι 10-15 ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οπότε ο χρόνος είναι περιορισμένος σε μια χρονιά που θέλει πολλή προσοχή και μελέτη των νέων δεδομένων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά τμήματα με αδιευκρίνιστο επιστημονικό αντικείμενο, κάποια από τα οποία όμως μπορεί να έχουν προοπτικές για το μέλλον. Η αναδιάταξη των τμημάτων στα ανώτατα ιδρύματα είναι σαρωτική.

Οι ανατροπές στα ανώτατα ιδρύματα θα συνεχιστούν και το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος καθώς περισσότερα από 30 προγράμματα σπουδών – τμήματα πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Μεταξύ των άλλων, στο του καλοκαιριού εμφανίζονται και οι τίτλοι νέων ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης (που δεν είναι άλλο από το πρώην ΤΕΙ Κρήτης). Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας διαθέτει πλέον ένα νέο πολιτιστικό πάρκο στο Σχηματάρι, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν μέχρι και σπουδές για το Διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι για μετεγγραφές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιστοίχηση των προγραμμάτων τμημάτων μεταξύ διαφορετικών ΑΕΙ (της περιφέρειας και των αστικών κέντρων), γεγονός που τις επηρεάζει, καθώς γίνονται με βάση την αντιστοίχηση των .

Για πρώτη φορά

Πολλά από τα τμήματα που θα ενταχθούν στο του 2019 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο νέο Μηχανογραφικό του Ιουνίου θα έχουμε τρεις κατηγορίες νέων τμημάτων: τα τμήματα που αποτελούν φυσική συνέχεια των υπαρχόντων τμημάτων στα ΤΕΙ, τα τμήματα που είναι νέα σε πανεπιστήμια αλλά γνωστού επιστημονικού αντικειμένου και τα τμήματα που δεν έχουν σαφώς προσδιορισμένο επιστημονικό αντικείμενο και δεν έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους.

Για πρώτη φορά φέτος θεσμοθετείται η εισαγωγή στις σχολές αξιωματικών του Λιμενικού και λιμενοφυλάκων μέσω Εξετάσεων. Οι σχολές αυτές θα προσφέρονται σε όλα τα και αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις περιζήτητες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Αναμένεται βέβαια η σχετική προκήρυξη για τον αριθμό των θέσεων που θα διατεθούν στις σχολές αυτές, ενώ απαιτούνται και εδώ πρόσθετες δοκιμασίες για τους υποψηφίους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο οι συσκέψεις για το ποσοστό των εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια προς την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας καθώς στο παρελθόν είχαν ένα ποσοστό θέσεων 20% προς τα ΤΕΙ και 5% προς τα ΑΕΙ. Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας έδωσε ένα 10% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ προς την ανώτατη εκπαίδευση λόγω της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιά), ενώ τώρα αναζητείται ο αριθμός θέσεων που θα δοθεί στους μαθητές των ΕΠΑΛ, ώστε να είναι αντίστοιχος με τις θέσεις που δίνονταν συνολικά τα προηγούμενα χρόνια.

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι ενδιαφερόμενοι στις ειδικές Προϋποθέσεις Εισαγωγής. Σε αρκετά από τα νέα τμήματα, με βάση τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών, είναι πιθανό να απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις, όπως π.χ. η εξέταση σε ειδικό μάθημα κ.λπ. Με δεδομένο ότι η αίτηση των Πανελλαδικών έχει γίνει ήδη, πιθανότατα θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτά από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Στην κατηγορία αυτή είναι τμήματα όπως π.χ. το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών με έδρα την Κοζάνη, το Διοίκησης Τουρισμού με έδρα την Πάτρα κ.λπ.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του εξεταστικού μας συστήματος, καθώς του χρόνου θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα από τον δεύτερο κιόλας μήνα της χρονιάς, τον Οκτώβριο, όπου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα συμπληρώσουν ένα πρώτο Μηχανογραφικό με τις πρώτες προτιμήσεις τους.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ