Παιδίατρος για κορονοϊό: «Χτυπά τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό – Τα παιδιά σας και τα μάτια σας»

Παιδίατρος για κορονοϊό: «Χτυπά τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό – Τα παιδιά σας και τα μάτια σας»

: Σε ανάρτησή του στο facebook ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος έγραψε  πώς «ο κορωνοιος χτυπά τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό. Τα σας και τα μάτια σας!».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του γιατρού:

Τον τελευταίο καιρό έχω πολλά προβλήματα. Που δεν τα είχα μέχρι τώρα…
Όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει και επηρεάζει τα παιδιά μας βαθιά. Ελπίζω όχι αμετάκλητα.

Στο ιατρείο, κόσμος πάει κι έρχεται. Δύο – τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας που η γλώσσα τους πήγαινε ροδανι, ξεκίνησαν ξαφνικά να τραυλιζουν.

Δύο άλλα, μεγαλύτερα αυτά, εμφάνισαν ψυχογενη βήχα.

Ένα αγόρι 8 χρόνων, δυναμικό παιδί μέχρι πρότινος, φοβάται πια τα βράδια και ξανακοιμαται μαζί με το αρκουδάκι που έπαιρνε ως μωρό.

Ένα ακόμη αγόρι προσχολικής ηλικίας ξεσπά εδώ και δέκα μέρες σε ξαφνικά κλάματα όταν σε κάποιο παραμύθι συμβεί κάτι κακό, πχ. ο πριγκηπας έπεσε από το άλογο.

Και βέβαια, μια σειρά από αλλά πολύ συχνά, όπως άτυπα κοιλιακα άλγη, ανορεξία, υπερένταση. Και εθισμός στο διαδίκτυο. Πολύς και φοβάμαι και δύσκολα αναστρεψιμος.

Οι ερωτήσεις πια καθημερινές. Δια ζώσης και στο messenger : Γιατρέ, ξέρεις κανέναν καλό παιδοψυχολογο;

Και λες : Τι γίνετε βρε διαολε;

Και αφού όλη την μέρα βγαίνουν και μιλάνε διάφοροι ειδικοί, γιατί δεν βγαίνει κι ένας μια φορά να πει και για αυτά τα παιδιά; Κάτι έστω. Υγεία δεν είναι μόνο να θεραπευσεις έναν στρεπτοκοκκο. Εκεί, εξάλλου, παίρνεις ένα Amoxil με 50 στο κιλό και σε πέντε μέρες είσαι περδίκι. Τι κάνεις όμως με την παιδική κατάθλιψη; Με τις φοβίες; Σε μια ηλικία που είναι και εύθραυστη και σε έναν χαρακτήρα που τώρα σιγά σιγά δημιουργείται. Εκεί… πως ξεμπερδεύεις; Και πόσο καιρό θα χρειαστείς;

Να μπορούμε να δούμε, λοιπόν, την «μεγάλη εικόνα». Και το τι ανθρώπους θα δώσουμε αύριο μεθαύριο σε μια κοινωνία που μπορεί ούτως ή άλλως να είναι μισοδιαλυμενη.

Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Φαίνεται όμως πως ότι κάνουμε, μάλλον το κάνουμε λάθος. Κλείστε για λίγο την τηλεόραση. Μην μιλάτε συνέχεια μπροστά στα παιδιά σας για τον κορωνοιο. Για τα οικονομικά σας προβλήματα.

Για την δική σας ψυχική κατάσταση, που (σύμφωνοι) μπορεί να μην είναι η καλύτερη. Τα παιδιά μας ακούν τα πάντα. Ακόμη κι όταν φαίνεται ότι είναι απασχολημένα με κάτι άλλο.

Και βγείτε έξω. Μακάρι να είχαμε και τα έξω. Γιατί ο γιος μου κάνει γυμναστική μέσω webex;

Μας μιλά ο κύριος της γυμναστικής για τα αθλήματα γενικά…, μου λέει. Και γιατί να μην τα μαζέψει όλα στο πάρκο σε μια γωνιά και να κάνουνε εκεί γυμναστική και να εκτονωθουν; Πώς και γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο; Μια φορά την εβδομάδα έστω. Πολλά ζητάω;

Χτυπάει ο κορωνοιος τον πνεύμονα, μα χτυπά και το μυαλό. Τα παιδιά σας και τα μάτια σας. Αυτά τα ολίγα ως τροφή για σκέψη. Θα τα ξαναπούμε.

Άνοιγμα σχολείων: Υποχρεωτικά τα self test και σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Παγώνη για άνοιγμα σχολείων: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κεραμέως: Προτεραιότητα μαθητές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στο σχολείο με μέτρα

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !