: Τι αναφέρουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφορικά με τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού στα .

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, ζωτικά εργαλεία για τη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της COVID, η ενθάρρυνση της καλής αναπνευστικής υγιεινής και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Όπως αναφέρουν, η εφαρμογή των θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι ευπαθή και μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Είναι συχνά ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά υπάρχουν και κρούσματα σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών με παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν εκδηλώσει και long COVID.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η πανδημία έχει διαταράξει τη ζωή των παιδιών και των εφήβων, επηρεάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανάπτυξη και γενικά την ποιότητα της ζωής τους.

Μειονεκτούντα περιβάλλοντα

Τα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας στη μάθηση και την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτούντα περιβάλλοντα και οικογένειες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των σχολικών διαταραχών στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών σημαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιδιώκεται να περιοριστούν στο ελάχιστο και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια μάθησης.

Το ECDC δημοσίευσε το COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο των σχολικών ρυθμίσεων στη μετάδοση. Οι συντάκτες της σημερινής έκθεσης τονίζουν πως παραμένουν σε ισχύ προηγούμενες συστάσεις που έχουν απευθύνει για τα σχολεία.

Tι θα γίνει με τις μάσκες;

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το φαίνεται να γίνεται χωρίς  χρήση μάσκας και τεστ. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί τονίζουν  ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα δυο αυτά εργαλεία ή τουλάχιστον να γίνει ένα ευρύς έλεγχος όλων πριν το άνοιγμα.

Υπενθυμίζουμε ότι  η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνεδριάσει προς το τέλος του Αυγούστου και  θα προχωρήσει και στο σχεδιασμό των νέων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ