: Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν οι πληροφορίες ότι τελικά δε θα γίνει πειραματικό το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το in, το υπουργείο παιδείας, δεν δέχτηκε την πρόταση που είχε γίνει για μετατροπή σε του μοναδικού συμβατικού δημόσιου Γυμνασίου της περιοχής Κολωνακίου, του 26ου.

Την πρόταση είχαν κάνει οι υπεύθυνοι της επιστημονικής επιτροπής που σχεδιάζει την επέκταση των πειραματικών και πρότυπων , οι οποίοι όμως δεν εκτίμησαν το γεγονός ότι το 26ο είναι το μοναδικό συμβατικό δημόσιο πειραματικό σχολείο της περιοχής Κολωνακίου.

Το θέμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γονέων των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου, που χαρακτήρισαν τη σχετική πρόταση «άδικη και παράλογη».

Στην περιοχή του Κολωνακίου δε, ήδη λειτουργούν δύο πειραματικά σχολεία (δημοτικό Μαρασλείου και πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο οδού Σκουφά) και στην ευρύτερη περιοχή πρότυπα γυμνάσια και λύκεια (της οδού Τσόχα).

Όσον αφορά το 26ο Γυμνάσιο, είχε προταθεί η σύνδεσή του με το Μαράσλειο δημοτικό πειραματικό σχολείο. Το 26ο Γυμνάσιο και Λύκειο λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις με το Μαράσλειο, ωστόσο δεν είναι πειραματικά, αλλά απλά συμβατικά δημόσια σχολεία, που δέχονται τους μαθητές και μαθήτριες της περιοχής. Όλα τα άλλα σχολεία (Γυμνάσια ή Λύκεια) της περιοχής σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων έχουν μετατραπεί σε πρότυπα ή πειραματικά σχολεία.

Έτσι, οι γονείς της περιοχής Κολωνακίου έπρεπε απλά να …αλλάξουν περιοχή. Χαρακτηριστικά μάλιστα τους είχε προταθεί να επιλέξουν μεταξύ του 7ου γυμνάσιου Παγκρατίου, του 56ου Αμπελοκήπων ή του 5ου Εξαρχείων.

Για το θέμα οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έστειλαν και επιστολή στο υπουργείο Παιδείας με την αντίθεσή τους στην πρόταση μετατροπής του σχολείου, ενώ ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων της περιοχής αντέδρασε επίσης με σειρά επιστολών του.

Τελικά το υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι το 26ο Γυμνάσιο θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ αναζητείται άλλο κτήριο στην περιοχή για να συνδεθεί με το Μαράσλειο δημοτικό σχολείο.

Κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών

Γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν με μαζική κινητοποίηση απαίτησαν την απόρριψη των σχεδίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών στη Μαρασλή σε Πειραματικό.

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης που βρέθηκε στην κινητοποίηση:

Σήμερα, η Ανοιχτή Πόλη, μαζί με τον επικεφαλής της κίνησης Νάσο Ηλιόπουλο και δημοτικούς συμβούλους, βρέθηκε στο πλευρό γονέων και εκπαιδευτικών που με μαζική κινητοποίηση απαίτησαν την απόρριψη των σχεδίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών στη Μαρασλή σε Πειραματικό.

Ο εν λόγω σχεδιασμός απειλεί να στερήσει μια κεντρική περιοχή της πόλης από το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει και υπονομεύει το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης των παιδιών των κατοίκων στη δημόσια εκπαίδευση. Μετά από παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης, το θέμα συζητήθηκε χτες και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα δήλωσε τη διαφωνία του με την εισήγηση της ΔΔΕ.

Στην σημερινή κινητοποίησή τους, κάτοικοι και σχολική κοινότητα ζήτησαν την ανάκληση της εισήγησης της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας και την απόρριψή της από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Ανοιχτή Πόλη θα παρακολουθήσει το θέμα και θα στηρίξει το δίκαιο αίτημά τους. Οι ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές που θέλουμε είναι γειτονιές με προσβάσιμες δημόσιες δομές για όλες και όλους.