Η πολιτική της την τελευταία δεκαετία με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία όλης της χώρας τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια. Η κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τις πάνω από 30.000 συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας δεκαετίας με αναπληρωτές λειτουργεί συσσωρευτικά στο πρόβλημα γιγαντώνοντάς το. Η κοροϊδία δεν έχει τέλος. Η εξαγγελία και αυτής της κυβέρνησης ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέσεις τους με το χτύπημα του κουδουνιού θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο, αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο αποκαρδιωτική, με τραγικές συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Την προηγούμενη σχολική χρονιά (2018-19) έγιναν 31.296 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής, συγκεκριμένα 21.718 στην Πρωτοβάθμια και 9.578 στη Δευτεροβάθμια. Το καλοκαίρι του 2019, 2.381 εκπαιδευτικοί αποχώρησαν (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης) από την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα 705 από την Πρωτοβάθμια και 1.676 από τη Δευτεροβάθμια. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, τα συνολικά διαμορφώνονται στα 33.677. Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται τα κενά που έμειναν ακάλυπτα την περσινή χρονιά, καθώς και οι επιπλέον ανάγκες που διαμορφώθηκαν από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Οι 423 διορισμοί μετά από δικαστικές αποφάσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό, στην πράξη μιλάμε για πάνω από 35.000 κενά, υπολογίζοντάς τα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει το Υπουργείο Παιδείας, όροι που προκύπτουν από τις Υπουργικές αποφάσεις Φίλη, για το κουτσούρεμα του ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας σε πολλά μαθήματα, την κατάργηση του 3ωρου των υπευθύνων εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, την αύξηση του ωραρίου, αλλά και το συνωστισμό που έχει προκληθεί στις τάξεις από τα 25άρια και τα 27άρια τμήματα. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών έως τώρα, ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων και μετά από δύο φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών και μία συμπληρωματική είναι 25.947, συγκεκριμένα 18.565 στην Πρωτοβάθμια και 7.382 στη Δευτεροβάθμια. Τα κενά αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 10.000, παρ’ όλα τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αντιγράφοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα.

Το πρόβλημα οξύνεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί δραματικά οι παραιτήσεις , που ειδικά στη Δευτεροβάθμια φτάνουν μέχρι στιγμής τις 330. Στο τεράστιο κόστος διαβίωσης, στη μεγάλη δυσκολία να βρεθεί σπίτι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, στη συσσωρευμένη κούραση, αφού σχεδόν 20 χρόνια συνάδελφοι ζουν αυτό το καθεστώς ομηρείας, ήρθε να προστεθεί η απαξίωση της προϋπηρεσίας από το νόμο Γαβρόγλου αλλά και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί, αφού δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το Υπουργείο για το πότε και πόσοι διορισμοί θα γίνουν, πώς θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών από τον επόμενο χρόνο, τι ρόλο θα παίζει η προϋπηρεσία. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ότι έχει παραιτηθεί το 30% των αναπληρωτών στην περιοχή…Είναι απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας πως θα τιμωρηθούν με αυστηρή ποινή οι αναπληρωτές που για όλους αυτούς τους λόγους αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία…

Τα κενά στα σχολεία δεν είναι απλά νούμερα. Είναι κλειστά ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, κλειστά τμήματα Ένταξης και τμήματα Υποδοχής, μαθητές χωρίς παράλληλη στήριξη, Πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα που δε διδάσκονται, Δομές Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων που δε λειτουργούν, μαθητές που δεν έχουν καθηγητές Μουσικής, Εικαστικών, Θεατρολόγους, Γυμναστές και Ξένων Γλωσσών. Τα κενά είναι χιλιάδες χαμένες ώρες μαθημάτων, ωρολόγια προγράμματα που συντάσσονται όπως-όπως με όποιους εκπαιδευτικούς περισσεύουν, που πολλές φορές καλούνται να διδάξουν μαθήματα άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο. Ταυτόχρονα χιλιάδες συνάδελφοι συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς ομηρείας, ο μέσος όρος ηλικίας των αναπληρωτών έχει μεγαλώσει δραματικά, δημιουργώντας τεράστιες δυσκολίες στο να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, να αποκτήσουν οικογένεια, σταθερότητα στην εργασία και στον τόπο διαμονής.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

να καλύψει τώρα τα 10.000 κενά με προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση,
να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν πάγια αιτήματα για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μεταφορά των αναπληρωτών,
να προχωρήσει στην εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών (αναρρωτική άδεια, άδεια ανατροφής τέκνου κ.ά.).

Διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση (πάνω από 35.000), αφού είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί να συμβάλει ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μέσα από τα σωματεία να δώσουμε τη μάχη το επόμενο διάστημα τόσο για το ζήτημα των διορισμών όσο και για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης των αναπληρωτών. Πρώτο βήμα για την οργάνωση της πάλης η Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στις 03/11 στην Αθήνα. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέες κινητοποιήσεις.