Η υπουργός Παιδείας όπως εκ συστήματος πράττει, έτσι και τώρα, παρέκαμψε για το συγκεκριμένο ζήτημα την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αναφέρει Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ κος .

Η ανακοίνωση

Η υποχρεωτικότητα της φοίτησης είναι αδιαμφισβήτητη, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, και είναι λογικό να συνδέεται με κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης  εκ μέρους του . Ωστόσο η άκριτη αυστηροποίηση με ποινή οδηγεί περισσότερο σε όξυνση του προβλήματος παρά σε επίλυσή του. Δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε αναλογικότητα στην ποινή δύο χρόνων φυλάκισης! Δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο, ώστε να λαμβάνονται τόσο ακραία μέτρα. Θεσπίζεται «ιδιώνυμο» για μερικές δεκάδες γονέων, με το βλέμμα στραμμένο στην επικοινωνία και την πολιτική εκμετάλλευση κι όχι στην ουσία. Λανθασμένη αντιμετώπιση, που  μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους.

Είμαστε υπέρ της επαναφοράς του άρθρου του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο η παράλειψη εγγραφής και εποπτείας του χαρακτηριζόταν πταίσμα που επέφερε χρηματικό πρόστιμο. Τη μετατρέπουν τώρα σε πλημμέλημα, με μια προβληματική διάταξη μάλιστα, διατυπωμένη με ασάφεια, με κίνδυνο να συμπεριλάβει και άσχετες, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ. τους Ρομά.

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο Ν. Φίλης προτείνουμε την ακόμη πιο έντονη κινητοποίηση υπέρ των , με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, όλων των κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των αρνητών, όταν μάλιστα η άρνησή τους καταπατά το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Πριν φτάσουμε σε τέτοιες ποινές, το μόνιμο καταφύγιο της κυβέρνησης, ας δούμε αν η Πολιτεία έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα. Έστω και καθυστερημένα, οι πάντες να μπουν στη μάχη: γιατροί, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί… Να πεισθούν οι λίγοι γονείς που εκθέτουν σε τέτοια κατάσταση τα παιδιά τους. Όχι να μοιράζουμε φυλακίσεις. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου, να συζητηθεί η υγειονομική κατάσταση στα σχολεία, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής. Κάτι που η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά, από την αρχή της πανδημίας.

Να θυμίσω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ -κατέληξε ο Ν. Φίλης- επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη μείωση της μαθητικής διαρροής και εγκατάλειψης του (από το 11% στο 6%, μια πανευρωπαϊκή βελτίωση – ρεκόρ). Φυσικά μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές συνθήκες, αλλά εμείς το πετύχαμε με βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και των συνθηκών για τις οικογένειες και τα παιδιά και όχι με… ποινές φυλάκισης».