Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, Γιώργο Χριστόπουλο, προχώρησε ο Πρόεδρος του , Θάνος Παπαϊωάννου, με αντικείμενο το ζήτημα της διακίνησης τίτλων σπουδών και πιστοποιήσεων που αξιοποιούνται για τη μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Το θέμα τέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 20/2, στη 1 μ.μ., με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την εξέταση των διαστάσεων ενός ζητήματος που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των διαδικασιών επιλογής προσωπικού.

Ζήτημα διαφάνειας και αξιοκρατίας

Η ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζει την πρόσκληση ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνοντας ότι το θέμα της εμπορίας τίτλων αγγίζει κρίσιμες πτυχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας τόσο στον χώρο της Παιδείας όσο και στην αγορά εργασίας. Όπως τονίζεται, πρόκειται για μια πρακτική που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αξιοπιστία των διαδικασιών αξιολόγησης.

Δείτε αναλυτικά 

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι η συζήτηση σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο συνδέεται με τη νομιμότητα των προσόντων και την εγκυρότητα των πιστοποιήσεων που χρησιμοποιούνται σε διαγωνιστικές διαδικασίες.

Προτάσεις για έλεγχο και θεσμικές αλλαγές

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση εταιρειών που, όπως αναφέρεται, αναλαμβάνουν τη σύνταξη μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών για λογαριασμό υποψηφίων. Παράλληλα, θα τεθούν ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα των διαδικασιών πιστοποίησης σε τομείς όπως οι και η πληροφορική.

✅ Έκτακτη συνάντηση ΑΣΕΠ - ΟΙΕΛΕ για την εγκυρότητα μεταπτυχιακών και πιστοποιήσεων ξένων γλωσσών

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης αναφορές σε περιπτώσεις πλαστών μεταπτυχιακών τίτλων από ξένα πανεπιστήμια, κυρίως ιταλικά ιδρύματα, καθώς και προτάσεις για τροποποιήσεις στον τρόπο επιλογής και πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η ενίσχυση του ρόλου της προϋπηρεσίας και η καθιέρωση αυστηρού ελέγχου των ακαδημαϊκών προσόντων.

Δείτε εδώ 

Κάλεσμα για ευρύτερο διάλογο

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την προσδοκία ότι στη διαδικασία διαλόγου θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του , επισημαίνοντας ότι έως σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί σε σχετική πρόσκληση της Ομοσπονδίας για συζήτηση γύρω από το πλαίσιο πιστοποίησης στον χώρο των ξένων γλωσσών. Παράλληλα, ζητείται η συμβολή των πολιτικών κομμάτων στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με την εγκυρότητα τίτλων και πιστοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των επαφών και τις εξελίξεις που θα προκύψουν.