Η ΕΛΜΕ Πειραιά, αναφέρει σε ανακοίνωση της πώς οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των μια εβδομάδα πριν το Πάσχα δεν έχουν πάρει ακόμα τα βιβλία τους.

Η ανακοίνωση:

Έχει γίνει πλέον συνήθεια κι όπως τα τέσσερα (!) προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος λείπουν ακόμα τα βιβλία του Ναυτικού Τομέα των ΕΠΑΛ!

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για την ομαλή λειτουργία και την έγκαιρη αποστολή και διανομή των βιβλίων διαπιστώνουμε ότι αυτά για τους μαθητές του παραπάνω τομέα των ΕΠΑΛ δεν έχουν πάει στα σχολεία,

σύμφωνα με καταγγελίες των συναδέλφων!
Όπως κάθε χρόνο, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Δηλαδή, τα παιδιά σε δύο μήνες θα διαγωνιστούν για την εισαγωγή σε κάποια σχολή και από την αρχή της σχολικής χρονιάς κάνουν μάθημα με σημειώσεις, φωτοτυπίες ή άλλο ηλεκτρονικό υλικό (cd)!

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Β’ τάξης ΕΠΑΛ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ δεν έχουν τα βιβλία: ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ι, ΝΑΥΠΗΓΙΑ, ΜΕΚ (τομ. Α και Β), ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΛΟΙΟΥ, MARITIME ENGLISH (I και ΙΙ) κ.α., ενώ οι μαθητές της Γ’ τάξης τα βιβλία των αντίστοιχων μαθημάτων ειδικότητας Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Τα μαθήματα δε ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ και ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα με τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη τους να περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο σε βιβλία εκδόσεων ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗ.

Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση, που υποβαθμίζει κατάφωρα την εκπαιδευτική διαδικασία.
Αντί το βιβλίο να αποτελεί δημόσιο αγαθό, με ευθύνη του Κράτους (συγγραφή, ανατύπωση, διανομή) και φυσικά δωρεάν για όλους τους μαθητές, τα συγγράμματα του Ναυτικού Τομέα των ΕΠΑΛ αποτελούν, με ευθύνη των κυβερνήσεων, εμπόρευμα, που εκμεταλλεύεται ένα Ίδρυμα, προφανώς με σκοπό το κέρδος. Εκεί βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος.

Απαιτούμε την άμεση αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, έστω και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση!
Απαιτούμε την οριστική λύση του ζητήματος. Την συγγραφή νέων, σύγχρονων βιβλίων, με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους.