Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ αναφέρει πως «οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ηλεία άφησαν πίσω τους στάχτες και μια εκκωφαντική σιωπή. Ολόκληρες κοινότητες καταστράφηκαν, σπίτια, στάβλοι, περιουσίες χάθηκαν».

Και συνεχίζει:

Έμειναν πίσω άνθρωποι που διαπιστώνουν πια ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής εξαφανίστηκαν. Είναι αυτοί που καλούνται τώρα να σηκώσουν το κεφάλι και να αντιμετωπίσουν όλα εκείνα που έρχονται.
Είναι πραγματικότητα πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στην εμπειρία της φωτιάς βιώνουν δυνατά συναισθήματα. Συναισθήματα άρνησης, θυμού, απογοήτευσης.

Τα παιδιά αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Γονείς, που μίλησαν με εκπαιδευτικούς, αναφέρουν ότι τα παιδιά εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για πιθανή επανάληψη της καταστροφής ή απομάκρυνσή τους από το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και φοβούνται για την ασφάλεια τόσο τη δική τους, όσο και των κοντινών τους ανθρώπων.

Στην παρούσα χρονική στιγμή κρίνεται αναγκαία η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία θα εστιάζει στη σταδιακή ψυχολογική επανάκαμψη. Από τις βασικότερες ανάγκες που προκύπτουν για τα παιδιά, μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός όπως η πυρκαγιά, είναι η ανάγκη να μιλήσουν για αυτό σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής. Είναι σημαντικό να υπάρξει κάποιος ενήλικας που θα ακούσει τη διήγηση της εμπειρίας τους, τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν και βιώνουν το γεγονός, αλλά και θα κατανοήσει τα συναισθήματά τους.

Παράλληλα, οι ενήλικες γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση και τη διαχείρισή της. Ως εκ τούτου, αδυνατούν οι ίδιοι να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά τους, αν και έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους αναφορικά με την εκδήλωση στρεσογόνων αντιδράσεών τους και την ανάγκη ψυχολογικής στήριξής τους.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προβεί ΑΜΕΣΑ στην πρόσληψη ψυχολόγων για την υποστήριξη των παιδιών των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.να πάρει ανάλογες αποφάσεις στήριξης των μαθητών στις πυρόπληκτες περιοχές,

ώστε τα παιδιά μας να επανακτήσουν το αίσθημα ασφάλειας και να επιστρέψουν στην προηγούμενη ροή της ζωής τους.