Στο Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Θ, στις 19/1/2021 καταθέσαμε πρόταση μομφής κατά του «προέδρου», Δανδίκα Χ., μέλους της ΔΑΚΕ, και ζητήσαμε την παραίτηση των τεσσάρων δοτών “” μελών της ΔΑΚΕ από το ΠΥΣΔΕ, καθώς και των υπολοίπων του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ, όπως αποφάσισε και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει και όχι να εμπαίζουν τον κλάδο.

Με την πρόταση αυτή υλοποιούμε τις αποφάσεις  της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Οι Δανδίκας Χ., Τσοκανάρας Γ. μέλη του Δ.Σ., καθώς και ο Βαιτσίδης Χ. που τους εκπροσώπησε (στο ανοιχτό Δ.Σ. που πρότεινε το ΠΑΜΕ και ήταν ο μόνος που συμμετείχε), όχι μόνο αρνήθηκαν να παραιτηθούν, αλλά δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό στα μέλη του Δ.Σ. και ότι θα κάνουν ό,τι τους πει η παράταξή τους….

Ο Δανδίκας Χ., μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις σε άλλο Δ.Σ. «ότι πρέπει να μάθουμε να υπακούμε στους νόμους, ότι θα βάλει τέρμα στις μαγκιές μας και ότι δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί η απόφαση του Δ.Σ. για βοήθεια  και κάλυψη στους διωκόμενους για την πορεία του Πολυτεχνείου», έδωσε νέο ρεσιτάλ θράσους και τραμπουκισμού, αποκαλώντας τις εκπροσώπους των Παρεμβάσεων  “φασίστριες”!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ επικαλέστηκαν νέα απόφαση – τρίτη κατά σειρά – της Περιφερειακής Διεύθυνσης που καταργεί την προηγούμενη. Κανείς δεν ξέρει πλέον τη σειρά κατάταξης των «αιρετών» της ΔΑΚΕ που εξελίσσεται σε συνδιαλλαγή του μηχανισμού της ΔΑΚΕ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης και του Υπουργείου. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο βρίσκονται σε συνεννόηση με το κόμμα και την παράταξή τους με επιδίωξη να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους, νομιμοποιώντας τα νόθα Υ.Σ. με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να παραιτηθούν, να καταθέσουν τις δηλώσεις παραίτησής τους στο Δ.Σ., ακόμη και να  διαβεβαιώσουν ότι θα παραιτηθούν, Το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι το θέμα είναι ανυπόστατο και υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά  (αν και έχει ψηφίσει τις αποφάσεις σχετικά με τα νόθα Υ.Σ., τις καταγγελίες κατά του «προέδρου» και για την παραίτησή του). Τα ΣΥΝΕΚ δήλωσαν ότι η στάση της ΔΑΚΕ στα Υ.Σ. είναι σημαντικό θέμα, αλλά δέχθηκαν να προταχθεί άλλο θέμα.

Δηλώσαμε ότι δε θα ανεχτούμε τον εμπαιγμό, την υποκρισία και τις μεθοδεύσεις της ΔΑΚΕ και αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση. Δεν θα επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση των νόθων εκπροσώπων της στα Υ.Σ. μέσω της συμμετοχής τους στα Δ.Σ. των σωματείων. Πέρα από το ηθικό ζήτημα, τα σωματεία δεν μπορεί να λειτουργούν με τη συμμετοχή δοτών αιρετών που προκλητικά περιφρονούν τις αποφάσεις του κλάδου και το 90% των συναδέλφων. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ και όπως συμμετείχαμε στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ και στην ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για τα νόθα Υ.Σ., θα συμμετέχουμε και στην σημερινή παράσταση στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η Πρόταση μομφής που καταθέσαμε

Το Υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση, παρά το ηχηρό μήνυμα των εκπαιδευτικών με τη μαζική αποχή τους (90 %) από τις ηλεκτρονικές “εκλογές”- παρωδία στις 7 Νοέμβρη, εντελώς πραξικοπηματικά, προχώρησαν στον ορισμό «αιρετών» των Υ. Σ. Νοθεύουν τις επιλογές του κλάδου και ανακήρυξαν «αιρετούς» που βγήκαν από διαδικασίες- φάρσα. Συγκροτήσανε το νόθο ΚΥΣΔΕ, ανακήρυξαν τους δοτούς αιρετούς στα Υ. Σ. και ετοιμάζονται να συμπληρώσουν τα νόθα ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ με δοτούς διορισμένους.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θ, αλλά και η ΟΛΜΕ  με αποφάσεις τους, πριν τις εκλογές – παρωδία, αμέσως μετά από αυτές, πριν την ανακήρυξη των δοτών αιρετών, αλλά και μετά, όχι μόνο κατήγγειλαν το όργιο αυθαιρεσιών, αλλά διακήρυξαν ότι η διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη και κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Για τα σωματεία μας δεν υπάρχουν εκλεγμένοι αιρετοί και κάθε απόπειρα ορισμού τους είναι παράνομη. Οι υποτιθέμενοι «εκλεγμένοι» αιρετοί από τις εκλογές-φάρσα στα ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης και στο ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας είναι  από την παράταξη της ΔΑΚΕ. Ως σωματείο τους καλέσαμε να παραιτηθούν όλοι και να μην αποδεχτούν καμία  θέση, τους καλέσαμε μάλιστα σε συνάντηση των ΕΛΜΕ όπου δεν παραβρέθηκαν. Γνωστοποιήσαμε την απόφασή μας ότι όποιος δεν ακολουθήσει τις θέσεις του κλάδου, διαλέγει πλευρά εναντίον του και θα διαγραφεί από τα σωματεία μας με αποφάσεις τους, και σε περίπτωση μελών ΔΣ ΕΛΜΕ, μελών Γ.Σ. ΕΔΟΘ και ΑΔΕΔΥ θα καθαιρεθούν από αυτά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Με δύο αποφάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης (29/12/20 και 11/1/21) ανακηρύχθηκαν οι δοτοί αιρετοί. Μεταξύ αυτών στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης χρίστηκε ως αναπληρωτής αιρετός, μετά από μεθοδευμένες παραιτήσεις άλλων μελών της ΔΑΚΕ, ο Δανδίκας Χ.  Έπρεπε ήδη να είχε υποβάλει την παραίτησή του, όπως έχει  ζητηθεί από την ΕΛΜΕ (22/10/20, 3/11/20, 23/12/20 και 12/1/20). Εξαιτίας της άρνησής του, αναβλήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση για το νέο νόμο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 16/1, καθώς ούτε αυτός, ούτε ο ομιλητής της ΔΑΚΕ, δοτός αιρετός Βαϊτσίδης Χ., υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Το Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ Θ με τρεις αποφάσεις του (18/11/202, 24/11/20, 22/12/20) κατήγγειλε τον «πρόεδρο» για την αντισυνδικαλιστική και αντιδημοκρατική του συμπεριφορά, γιατί όχι μόνο δεν υλοποίησε αποφάσεις του Δ.Σ., αλλά ξεπέρασε κάθε όριο υπονόμευσης των αποφάσεων της ΕΛΜΕ, στερώντας από τα μέλη της το δικαίωμα και καθήκον να υπερασπιστούν στα δικαστήρια διωκόμενους συναδέλφους . Με τη στάση του αντιστρατεύεται τους σκοπούς του σωματείου για να εξυπηρετήσει παραταξιακές σκοπιμότητες. Ακόμη και σήμερα ο πρόεδρος της Ε ΕΛΜΕ αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωματικού δοτού αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με την άρνησή του εμπαίζει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τους εκπαιδευτικούς και τον ίδιο τον θεσμικό του ρόλο και πλέον αποτελεί ξένο σώμα για το συνδικάτο και ουσιαστικά θέτει εαυτόν εκτός του Δ.Σ.

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του δεν συνάδει με το αξίωμά του «πρόεδρου» και μέλους του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ. Η ανήθικη στάση του αποβλέπει στην αναστολή, στον περιορισμό, στην εξουδετέρωση και στην ματαίωση των σκοπών και των επιδιώξεων της Ε ΕΛΜΕ. Επίσης αντιστρατεύεται τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ, η οποία με την τελευταία απόφασή της (7/1/20),  κάλεσε να υποβάλουν την παραίτησή τους οι δοτοί αιρετοί από τα νόθα Υ.Σ. και κάλεσε τις ΕΛΜΕ  να κινήσουν διαδικασίες διαγραφής απ’ τα σωματεία και καθαίρεσης από τα συνδικαλιστικά όργανα για όσους δεν υλοποιήσουν τις αποφάσεις αυτές. Αποφάσισε ακόμη και ζήτησε να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους όλοι οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων που εμφανίζονται να εκλέγουν «αιρετούς».

Το δοτό αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ και  «πρόεδρος» της ΕΛΜΕ με τη στάση του χλευάζει τους συναδέλφους που με συντριπτικό τρόπο απείχαν από τις νόθες εκλογές του υπουργείου και αποτελεί όνειδος για εκλεγμένο αιρετό της ΕΛΜΕ. Με δόλιο τρόπο επιχειρεί να καρπωθεί το νόθο αποτέλεσμα της κάλπικης και αντιδημοκρατικής διαδικασίας που επέλεξε το ΥΠΑΙΘ και καταγγέλθηκε από όλες τις παρατάξεις και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του «προέδρου» της Ε΄ ΕΛΜΕ κου Δανδίκα Χ. και προτείνουμε την καθαίρεσή του από το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού της Ε΄ ΕΛΜΕ.