Εκπαιδευτικοί για ηλεκτρονικές εκλογές: «Όχι στην παρωδία, να παραιτηθεί τώρα η Κεραμέως». Αυτό αναφέρουν σε δελτίο τους οι αγωνιστικές παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως υπερασπίζουν ην υγεία, το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά τους.

Όχι στις εκλογές παρωδία με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όχι στον έλεγχο των σωματείων μας από το κράτος. Μαζική αποχή από τις εκλογές για να ηττηθεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης .Να παραιτηθεί τώρα η Κεραμαέως, υπουργός του αυταρχισμού και της νοθείας.

Υπερασπίζουμε την υγεία, το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας.

Με την πανδημία σε ανεξέλεγκτη έξαρση το Υπουργείο παιδείας αδιαφορεί παντελώς για την αγωνία του εκπαιδευτικού κόσμου, τους αφήνει απροστάτευτους μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στα σχολεία και αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία τους.

Όχι μόνο δεν προχώρησε σε μείωση του αριθμού μαθητών στα τμήματα, αλλά δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε ένα τεστ στα σχολεία, ούτε καν σε όσα έχουν κρούσματα. Αξιοποιεί την πανδημία και επιτίθεται με μένος κατά του δημόσιου σχολείου, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αποκαλυπτική για τη στάση του είναι η προώθηση της τηλεκπαίδευσης  με στόχευση την κατάργηση μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και εργασιακών των εκπαιδευτικών (τρίμηνες συμβάσεις, τηλε-σχολεία, κάλυψη ύλης, κάμερες, εκπαιδευτικούς σε ρόλο καταδότη και παιδονόμου, τηλε-απουσίες, αντικατάσταση διορισμών με τηλε-εργαζόμενους, καταστρατήγηση του ωραρίου, κ.ά.).

Προωθεί μπαράζ νέων μέτρων για να περάσει το σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής της Ν.Δ. για την εκπαίδευση (Επαγγελματική Εκπαίδευση για τις ανάγκες της αγοράς, αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση με εσωτερικούς και εξωτερικούς αξιολογητές, τράπεζα θεμάτων, σύμβουλος σχολικής ζωής,  εργαστήρια δεξιοτήτων, κ.ά.). Επιτίθεται κατά του μαθητικού κινήματος με άκρατο αυταρχισμό και στέλνει στη φυλακή 14χρονά παιδιά για να δείξει πολιτική πυγμής και να σπείρει το φόβο.

Ετοιμάζει εκλογές βίας και νοθείας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, παρόλο που όλες οι παρατάξεις απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους και τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν τους εκπαιδευτικούς  να απέχουν από τις εκλογές. Σκοπός τους είναι να αλώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους Π.Ε. που αποτελούν εμπόδιο στο νέοσυντηρητικό χειμώνα που θέλουν να επιφέρουν στην παιδεία.

Την ίδια στιγμή με ένα καταιγισμό μέτρων (νέο σφαγιαστικό ασφαλιστικό, νέο πτωχευτικό δίκαιο που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στο στόχαστρο το 8ωρο και το 5νθήμερο ως απαρχαιωμένες ρυθμίσεις, κ.ά.)  και αξιοποιώντας την πανδημία και τα αντεργατικά νομοθετήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών, ασφαλιστικό, ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσοντολόγιο, αντισυνδικαλιστικός νόμος, κ.ά.) ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι απέμεινε από τις εργατικές κατακτήσεις.

Για να εμπεδώσουν την πολιτική φτωχοποίησης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που ακολουθούν εφαρμόζουν το δόγμα «νόμος και τάξη» και είναι αδίστακτοι απέναντι σε ό,τι αντιστέκεται και αγωνίζεται, το αντιμετωπίζουν με άκρατο αυταρχισμό, καταστολή και συκοφάντηση.

Με αγωνιστική ενότητα του κλάδου μπορεί να νικηθεί

η αντιδραστική επέλαση της Ν.Δ. στην παιδεία

Σε αυτό το φόντο της αντιδραστικής επέλασης της Ν.Δ., στην παιδεία πρέπει να δούμε την ανυποχώρητη στάση της υπουργού παιδείας Κεραμέως που επιμένει να οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς στις εκλογές παρωδία με ηλεκτρονική ψηφοφορία για να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο η πολιτική τους.

Να αξιοποιήσουμε το κεφάλαιο αγωνιστικής ενότητας που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο για αποχή από τις εκλογές παρωδία και να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να επιφέρουμε μια μεγάλη ρωγμή στα αντιεκπαιδευτικά τους μέτρα και με αντεπίθεση των σωματείων μας, την ανατροπή τους.

Αξιοποιούμε τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ κατά των ηλεκτρονικών εκλογών, αλλά δεν ξεχνάμε το επιβαρυμένο παρελθόν των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με την απόλυτη συναίνεσή τους απέναντι σε όλες τις τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις έστρωσαν το χαλί στη νεοσυντηριτική επέλαση της Κεραμέως.

Ιδιαίτερα, δεν ξεχνάμε την απροκάλυπτη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση η παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία και ανταμείφθηκε. Σε όλες τις διοικήσεις Διευθύνσεων και ως διοικητικά μέλη των ΠΥΣΔΕ διορίστηκαν μέλη των ψηφοδελτίων της ΔΑΚΕ και συγκρότησαν μηχανισμό εξυπηρετήσεων στις τοποθετήσεις.

Αλλά η Κεραμεώς τους στερεί τη συμμετοχή στις κρίσεις Διευθυντών σχολείων και τους αφήνει έξω από τη μεγάλη πίτα των εξυπηρετήσεων, γιατί στις επιδιώξεις της είναι ο έλεγχος των σωματείων από κράτος και κυβέρνηση και η  μετατροπή τους σε τηλε-σωματεία.

Παρατυπίες και εξυπηρετήσεις από το μηχανισμό

της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Η Διοίκηση και η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ πρωτοστατούν στις ρουσφετολογικές τοποθετήσεις χωρίς κριτήρια αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Εναρμονίζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με τις γενικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης που θέλει τους εργαζόμενους ανασφαλείς, φοβισμένους και εξαρτημένους από κυβερνητικούς και παραταξιακούς εκπροσώπους. Οι παρατυπίες τους δεν έχουν προηγούμενο:

Οι προσωρινές τοποθετήσεις 290 αποσπασμένων έγιναν στα τυφλά, χωρίς δημοσιοποίηση των κενών και χωρίς αιτήσεις προτίμησης σχολείων, έτσι 29 εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν σε σχολεία που δεν υπήρχε κενό.

Οι αναπληρωτές σε όλες τις δομές και σε όλες τις φάσεις τοποθετήθηκαν χωρίς κριτήρια στα σχολεία. Τα σχολεία χωρίστηκαν σε προνομιακά και μη, προφανώς και οι Διευθυντές τους.

Οι διαθέσεις συμπλήρωσης ωραρίου έγιναν χωρίς δημοσιοποίηση των κενών κάτω από 12 ώρες,  χωρίς αιτήσεις και τήρηση  κριτηρίων. Αυθαίρετα μετακινούν εκπαιδευτικούς από απομακρυσμένα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου σε σχολεία των κεντρικών Δήμων.

Νέα κενά προστέθηκαν χωρίς αιτιολόγηση (50 πριν την τοποθέτηση όσων είναι στη διάθεση και άλλα 15 μετά)

Κουτσουρέψανε τις προτάσεις των σχολείων στα Τμήματα Ένταξης και από 182 που ήταν οι προτάσεις των σχολείων τα μειώσανε σε 117! Στην παράλληλη στήριξη μείωσαν τα κενά από 84 σε 66, όσοι είναι οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν.

Πριν τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών σπάσανε κενά πάνω από 12 ώρες (ιδιαίτερα κατακρεουργήθηκαν τα κενά στις ειδικότητες ΠΕ04), κάτι που έγινε για πρώτη φορά!

Ενέκριναν προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις και συνέπραξαν στην προώθηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης σε βάρος των αναπληρωτών.

Ακολουθούν τη λογική της συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για τα κενά. Δεν προωθούν τις προτάσεις των σχολείων με αποτέλεσμα  και με δική τους ευθύνη τα κενά σε όλες τις δομές σήμερα να φτάνουν τα 250.

Σε όλες τις συνεδριάσεις εμφανίζουν και εγκρίνουν ειδικές κατηγορίες, παρά τις καθορισμένες ημερομηνίες.

Συνεχίζουν την προνομιακή μεταχείριση εκπαιδευτικών ΟΤΑ τους οποίους τοποθετούν κατά  προτεραιότητα.

Η κατάθεση αιτήσεων τοποθέτησης έγιναν χωρίς να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος, ακόμη και Σαββατοκύριακο.

Οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν τον αγώνα του κλάδου

για την υπεράσπιση της υγείας μας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας

Η αντιεκπαιδευτική – αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανακοπεί και να νικηθεί. Να προταχθούν και να διεκδικηθούν αιτήματα αιχμής:

Οι εκλογές παρωδία βίας και νοθείας, δεν θα πραγματοποιηθούν. Με αποχή θα τις σταματήσουμε. Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε κανέναν δοτό «αιρετό».

Μέτρα προστασίας τώρα στα σχολεία (15 μαθητές στο τμήμα, μαζικοί διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών, διορισμοί καθαριστριών, δωρεάν τεστ)

Ουσιαστικά μέτρα τώρα και γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με βάση τις διεκδικήσεις των σωματείων στο χώρο της υγείας.

Όχι στην απάτη της τηλεκπαίδευσης που την προωθεί το υπουργείο ως αντικατάσταση της ζωντανής διδασκαλίας (τηλε-απουσίες, κάλυψη ύλης, τηλε-τμήματα, κ.ά.) Συνδικαλιστική κάλυψη τώρα από ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ όσων εκπαιδευτικών επιλέγουν άλλους τρόπους επικοινωνίας με τους μαθητές τους (ελεύθερα λογισμικά, χρήση σάιτ του σχολείου, κ.ά.) και απέχουν από την τηλεκπαίδευση του υπουργείου.

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Καθορισμός αντίστοιχου κονδυλίου από τον προϋπολογισμό.

Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση, βάση του 10, πρότυπα σχολεία, κ.ά.)

Όχι στα νέα αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα για ΕΠΑΛ, αξιολόγηση, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύμβουλος σχολικής ζωής, κ.ά.

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να επανέλθουν στην ευθύνη των ΕΛΜΕ με αιρετούς που θα συμμετέχουν στα Υ.Σ. με αποφάσεις του κλάδου και των ΕΛΜΕ, κ.ά.

Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια και δικαιοκρισία, όλα με κριτήρια και δημόσια.

Να παραιτηθεί τώρα η Κεραμέως, υπουργός του αυταρχισμού και των εκλογών παρωδία για τα Υ.Σ.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συναινέσουν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία μας για την ανατροπή της. Να μην επιτρέψουν την άλωση των σωματείων μας από το κράτος και την κυβέρνηση και να απέχουν από τις εκλογές στα Υ. Συμβούλια  με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν Γ. Σ. για αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιλαϊκή –  αντιεκπαιδευτική – αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης. Η ΟΛΜΕ να συγκαλέσει Γ.Σ. αποφασιστικού χαρακτήρα.