«Πάνω από το 96% των μαθημάτων διεξάγονται ηλεκτρονικά από το διαδίκτυο και θα ολοκληρωθούν με αυτόν τον τρόπο μέχρι την κάλυψη της ύλης του εξαμήνου» γνωστοποίησε ο , Υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία “τα θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου, για να γίνουν οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις” γνωστοποίησε ο κ. Διγαλάκης, δηλαδή τα εργαστήρια για τις πολυτεχνικές, τις ιατρικές σχολές και τα τμήματα χημείας. Παράλληλα, “επειδή κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του ημερολόγιο, όλα τελειώνουν τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου τα μαθήματα και η εξεταστική θα αρχίσει μέσα Ιουνίου και θα πάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου” εξήγησε ο κ. Διγαλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διάρκεια της εξεταστικής περιόδου έχει να κάνει με τα μέτρα ασφαλείας που θα εισηγηθεί για τη διενέργεια των εξετάσεων η επιστημονική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως δηλαδή πόση διάρκεια θα έχουν οι εξετάσεις και πόση απόσταση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των φοιτητών.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι είναι “αρμοδιότητα του κάθε διδάσκοντα να αποφασίσει τον τρόπο που θα αξιολογήσει σωστά τους φοιτητές του” απαριθμώντας ως δυνατές επιλογές είτε μέσω γραπτής εργασίας που θα κάνουν οι φοιτητές στο σπίτι και θ συνδυαστεί με προφορική εξέταση εξ’ αποστάσεως, είτε μέσω γραπτής εξέτασης διά ζώσης. Σε κάθε περίπτωση, δύο πράγματα πρέπει να διασφαλίσουμε” τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας, “πρώτον την υγεία των φοιτητών και δεύτερον το αδιάβλητο και την εγκυρότητα των εξετάσεων”.

Αναφορικά με την σχεδόν καθολική χρήση εξ’ αποστάσεως πλατφόρμας εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μολονότι ο Υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η “φυσική επαφή με τους φοιτητές δεν μπορεί να υποκατασταθεί”, είναι, ωστόσο, ένα εργαλείο που μπήκε στα πανεπιστήμια “για να μείνει”, υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

“Νομίζω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία αγκάλιασαν το εγχείρημα” της τηλεκπαίδευσης ανέφερε ο κ. Διγαλάκης και δεν έκρυψε ότι η συμμετοχή στη διαδικασία “στο πανεπιστήμιο ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας”. Πάντα , όμως, “όλα αυτά γίνονται και πρέπει να γίνονται με σεβασμό στον κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων” ανέφερε σχετικά ο Υφυπουργός Παιδείας.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο με τον αριθμό των φοιτητών Erasmus που βρίσκονται στη χώρα και τον έχει εγχειρήσει στο υπουργείο Εξωτερικών από την αρχή της υγειονομικής κρίσης δήλωσε ο κ. Διγαλάκης, ώστε “να βοηθήσουμε στην επιστροφή τους” από την αρχή της πανδημίας, ενώ για τους Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό, “υπάρχει μια συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για το πως θα συνεχίσει με τις μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας” περιέγραψε ο Υφυπουργός, ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας.