Oι  μαθητές παραμένουν 25 ανά τμήμα και δε γίνεται καμία πρόβλεψη για περαιτέρω διαχωρισμό ούτε καν στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος που θα συγχρωτίζονται μαθητές πολλών διαφορετικών τμημάτων ενώ διαθέσιμες αίθουσες υπάρχουν για το απογευματινό πρόγραμμα, αναφέρει ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Κώστας Σωτηρίου».

Η ανακοίνωση

Λίγες μόνο μέρες απέμειναν μέχρι να επιστρέψουμε στα σχολεία μας.

Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει την ίδια γραμμή από την έναρξη της πανδημίας χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης: ούτε μείωση του αριθμού μαθητών στο τμήμα – ούτε αύξηση και πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων με επιπλέον καθαρίστριες και άλλο βοηθητικό προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των σχολείων σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Oι  μαθητές παραμένουν 25 ανά τμήμα και δε γίνεται καμία πρόβλεψη για περαιτέρω διαχωρισμό ούτε καν στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος που θα συγχρωτίζονται μαθητές πολλών διαφορετικών τμημάτων ενώ διαθέσιμες αίθουσες υπάρχουν για το απογευματινό πρόγραμμα. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κενών και προβλημάτων που υπάρχουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης και του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων.

Τα κενά στα σχολεία μας θα είναι μεγάλα καθώς οι 11.700 διορισμοί θα καλύψουν ένα μικρό μέρος μόνο των πραγματικών αναγκών.  Η προσπάθεια για περικοπές με κάθε τρόπο είναι φανερή από το υπουργείο και τις δημόσιες και ανεπίσημες εντολές του.  Ήδη γίνονται προσπάθειες συγχωνεύσεων που καταλήγουν σε περισσότερα τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές γίνονται με κλειστά σχολεία διαδικασία που δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα της ζωής των σχολείων και το σύνολο των κενών.

Ήδη κυκλοφορούν προφορικές εντολές για κόφτη στις παράλληλες στηρίξεις που θα σημάνει υποβάθμιση μορφωτικών δικαιωμάτων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια εγκληματική πολιτική που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας την υγεία του λαού εκτεθειμένηγια δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία. Και είναι σίγουρο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική το ερχόμενο φθινόπωρο θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα κατασταλτικά περιοριστικά μέτρα και λουκέτα σε σχολεία, όπως άλλωστε ομολογούν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Αντί λήψης  μέτρων  η κυβέρνηση με χυδαίο τρόπο κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό ανοίγοντας  άλλον έναν ακόμα  δρόμο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με απειλές, υποχρεωτικότητες, αναστολές, στέρηση μισθού. Τραγικό παρεπόμενο των προηγουμένων  οι προσλήψεις «τριμηνιτών» συναδέλφων μιας από τις χειρότερες μορφές ελαστικής  εργασίας στην εκπαίδευση.

Tα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας  σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν, πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του Πρωτοβάθμιου.

Η κυβέρνηση  με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που μας αφήνουν εκτεθειμένους όλους.

Στην εκπαίδευση από τη νέα σχολική χρονιά η κυβέρνηση

-Απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να διενεργούν με δική τους ευθύνη και κόστος δύο τεστ την εβδομάδα αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, την περικοπή του μισθού. Ενώ μέχρι τον Ιούνιο τα self test ήταν επαρκή και χορηγούνταν δωρεάν τώρα δέχεται μόνο rapid test &  PCR που πρέπει να πληρωθούν απαρέγκλιτα σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα αποκλείοντας την πρόσβαση για έλεγχο σε δημόσιες δωρεάν δομές!! Την ίδια στιγμή για τους μαθητές τα self test είναι επαρκή  ενώ για τους εκπαιδευτικούς όχι!

-Μεταθέτει  την υποχρέωση για έλεγχο στους ίδιους καθώς  οι δυο εργαστηριακοί διαγνωστικοί  έλεγχοι που πλέον  απαιτούνται, βαραίνουν οικονομικά αποκλειστικά τους εργαζόμενους μειώνοντας αυθαίρετα το εισόδημα κάθε εργαζομένου  και της οικογένειας του. Ας σκεφτούμε τι θα σημάνει σε μια οικογένεια με 2 εκπαιδευτικούς και 2 φοιτητές !!Στραγγαλίζει οικονομικά εκατοντάδες οικογενειών!

-Καταργεί  την υποχρέωση για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ σε εμβολιασμένους ή αυτούς που  έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19 και τον κίνδυνο διασποράς αλλά δεν τον εξαλείφουν.

Τα μέτρα της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχουν σκοπό την προάσπιση της υγείας  αλλά την συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης, την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην εργασία, την πειθάρχηση-υποταγή και την αυστηρή τιμωρία όσων δεν εμβολιάζονται.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα νέο αντιδραστικό και αυταρχικό τοπίο που κάθε «έκτακτη» συνθήκη θα αξιοποιείται ως εργαλείο για απολύσεις. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να αποδεχθεί μια τέτοια αυταρχική πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις ευθύνες της κυβέρνησης. Η πολιτική με τη μορφή της υποχρεωτικότητας των εμβολίων,  της εξαγοράς-πειθάρχησης της νέας γενιάς έναντι 150€, της στοχοποίησης των νέων στις πλατείες και των ανεμβολίαστων είναι εγκληματική.

Αξιοποιεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να καλλιεργήσει  «τον κοινωνικό αυτοματισμό», να στοχοποιήσει και να διαχωρίσει  τους  εκπαιδευτικούς  που έχουν δώσει από κοινού μάχη αυτούς τους 18 μήνες πανδημίας για να κρατήσουν ζωντανή την εκπαίδευση, που εναντιώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό  στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και απέρριψαν μαζικά τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών, που βάδισαν στο δρόμο του αγώνα για να έχουμε σήμερα διορισμούς στην εκπαίδευση!

Αδιαφορεί να ενημερώσει πλήρως. Αδιαφορεί ακόμα και για την παντελή έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου σε ανθρώπους με ιατρικό ιστορικό για την πραγματοποίηση ή όχι του εμβολίου για ιατρικούς λόγους. Συνέχεια και αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πρωτοβάθμιου συστήματος  υγείας για όλους.

Η ΔΟΕ  οφείλει να πάρει θέση άμεσα καταγγέλλοντας την αυταρχική πολιτική του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης.

Λέμε ΝΑΙ στον Εμβολιασμό ΟΧΙ στην Υποχρεωτικότητα

Απαιτούμε:

-επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ή κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία

-Να παρθεί πίσω το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.

-15 παιδιά στις αίθουσες – προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων εδώ και τώρα! Ενισχυμένα  μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. αναδιάταξη – μείωση της ύλης για την στήριξη των μαθητών και την κάλυψη των κενών και των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων των μαθητών από την τηλε-εκπαίδευση.

-Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, επιδημιολογικό έλεγχο, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας κλπ)

Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και ανάγκη όχι πεδίο ποινικοποίησης και εξαγοράς.

Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτών, ενάντια σε κάθε στέρηση εργασιακών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ