Οι γυναίκες που γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχή των νοητικών λειτουργιών τους. Μάλιστα, περισσότερο οφελούνται, όσες γυμνάζονται από την εφηβική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 9.395 εθελόντριες, ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας που είχαν στην εφηβεία, στην ηλικία των 30 ετών, στα 50 τους χρόνια και αργότερα. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.

Οι γυναίκες που ήταν ήταν δραστήριες σε όλες τις ηλικίες, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να πάσχουν μεγαλώνοντας από κάποια διαταραχή της νοητικής λειτουργίας, αλλά η συστηματική γυμναστική στην εφηβεία ήταν αυτή που προστάτευε περισσότερο το μυαλό τους: μόλις το 8,5% όσων ήταν δραστήριες στην εφηβεία είχαν στα γηρατειά τους έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, έναντι του 16,7% όσων υπήρξαν αγύμναστες έφηβες.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών (όπως ο διαβήτης), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γυμναστική κατά την εφηβεία ελαττώνει κατά 35% τον κίνδυνο μειωμένων νοητικών λειτουργιών.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας».

«Ο κόσμος συχνά διαχωρίζει το σώμα από το μυαλό, και ξεχνάει πως όλων των ειδών οι φυσικές δραστηριότητες ελέγχονται από τον εγκέφαλο, όπως ακριβώς ελέγχονται από αυτόν όλες οι λειτουργίες του σώματός μας», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λάουρα Ε. Μίντλτον, από το Κέντρο Καρδιάς και Εγκεφαλικών του Κέντρου Επιστημών Υγείας Σάνιμπρουκ, στο Τορόντο του Καναδά.

«Μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στη ρύθμιση και στον συντονισμό των κινήσεων _ και όσο περισσότερες και συχνότερες κινήσεις κάνει κανείς τόσο περισσότερο εξασκεί το μυαλό του».