“Το είναι η παρακαταθήκη για μια νέα ανάπτυξη της χώρας . H πνευματική δημιουργία και οι πνευματικοί δημιουργοί ήταν και είναι παρόντες στα πολύ δύσκολα αυτά χρόνια που πέρασε η χώρα, με πρωτοπόρες και δημιουργικές δράσεις” τόνισε μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας απόψε την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Βουλής .

“ Όλη η αλυσίδα της πνευματικής δημιουργίας που συμπυκνώνεται στο βιβλίο και την προσπάθεια για φιλαναγνωσία ήταν παρούσα , με δράσεις και ρίσκα σ όλα τα επίπεδα για να παράξει έργο . Αποτέλεσαν το βραχίονα και το οργανικό τμήμα αυτού που αποκαλείται παραγωγική ανασυγκρότηση , δίκαιη ανάπτυξη, αυτού που οραματιζόμαστε ως … “η “Ελλάδα μετά τον Αύγουστο” ώστε να μπορέσουμε, με την κοινωνία όρθια να βγούμε απ αυτή την πολύχρονη περιπέτεια” τόνισε ο κ.Βούτσης ο οποίος αναφερόμενος στις δράσεις της Βουλής σε σχέση με το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία τόνισε χαρακτηριστικά πως “γίνεται μια συστηματική προσπάθεια γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος – ένα μαυσωλείο παρουσίασης πινάκων και εκθέσεων και αρχαίων ομοιωμάτων , το οποίο απλώς συμπυκνώνεται σε κάθε φάση και συγκυρία πολιτική, νομοθετική κοινοβουλευτική και στα δύσκολα αυτά χρόνια που οι μνημονιακές και άλλες δεσμεύσεις έφεραν σε οπισθοχώρηση και συρρίκνωση τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας . Πρέπει να είναι ένα ζωντανό σημείο αναφοράς -ένας πόλος για το πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας, τον πολιτισμό , τους δημιουργούς για όλες τις εστίες δημιουργίας. Από τις πιο αυθεντικές, αυτόνομες, ανεξάρτητες, καινοτόμες μέχρι τις πιο συλλογικές , διαχρονικές όπως αυτή που αποτυπώνεται σ αυτή την έκθεση”.

Απαντώντας μάλιστα στην “πρόσκληση” του προέδρου της HELLEXPO-ΔΕΘ ο οποίος κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 15ης ΔΕΒ-Θ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να συνδράμει στη χρηματοδοτική ενίσχυση του επιτυχημένου θεσμού (μετά και τη διοργάνωση του 2019 οπότε και ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση μέσω των ΕΣΠΑ) , ο κ.Βούτσης απάντησε καταφατικά δηλώνοντας πως θεωρεί αυτονόητο ότι η διοργάνωση θα τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής και στο μέλλον – γεγονός που όπως είπε “είναι το ελάχιστο. Οι πράξεις είναι το σημαντικό και σ αυτές όλοι κρινόμαστε… “.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη διάρκεια των αποψινών εγκαινίων της 15ης ΔΕΒ-Θ ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ του διοργανωτή φορέα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Ηλίας Νικολακόπουλος ( ο οποίος ανάγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου) , ο διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μανώλης Πιμπλής , οι δήμαρχοι Αθηνών (η Αθήνα είναι φέτος παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου) Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (αναφέρθηκε στο ιστορικό του επιτυχημένου θεσμού ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (ο οποίος δεσμεύτηκε όπως είπε χαρακτηριστικά πως ακόμα και μετά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το ερχόμενο καλοκαίρι η ΔΕΒ-Θ θα συνεχίζει να πραγματοποιείται κανονικά στη Θεσσαλονίκη) , ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί και εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο ο κ.Στρατής τόνισε πως όσον αφορά στην ενιαία τιμή του βιβλίου “αυτή βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης” ενώ μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ , επανέλαβε την περσινή εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού (από το βήμα της 14ης ΔΕΒ-Θ) για την επανίδρυση ενός νέου δημόσιου φορέα για το βιβλίο και την ανάγνωση., τονίζοντας πως “η στήριξη της οικονομικής διάστασης και της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει ο χώρος του βιβλίου, αποτελεί το κύριο μέλημα του υπουργείου ενώ μετά τον Αύγουστο και το τέλος της επιτροπείας, η χώρα θα ανακτήσει βαθμούς ελευθερίας”.

Στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που εγκαινιάστηκε απόψε στο περίπτερο 15 της HELLEXPO-ΔΕΘ , θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 500 εκδηλώσεις , συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.

Η 15η ΔΕΒ-Θ πραγματοποιείται στα περίπτερα 13,14 και 15 της ΔΕΘ και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαΐου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και συμμετέχει με δικό του περίπτερο στο οποίο παρουσιάζεται το νέο τεύχος του περιοδικού «Πρακτορείο» αφιερωμένο στην 15η ΔΕΒΘ, καθώς και οι ειδησεογραφικές υπηρεσίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.