Υπενθυμίζουμε ότι η φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024. Παρότι νωρίς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που , που είναι και το πρώτο τριήμερο της νέας χρονιάς.

Η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στη λίστα με τις επίσημες αργίες που έχει ορίσει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις όμως, δεν λειτουργούν εκείνη την ημέρα, όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν -και πώς- προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά εδέσματα. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Δείτε αναλυτικά ποια καταστήματα θα ανοίξουν:

Βαρβάκειος αγορά και αγορά Ρέντη: Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά τους από τη Βαρβάκειο την Καθαρά Δευτέρα. Θα ξεκινά να λειτουργεί από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (21:00 της Κυριακής) μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Αντίστοιχα, ανοικτά είναι με συνεχές ωράριο τα καταστήματα στην Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Φούρνοι: Για την παραδοσιακή λαγάνα

Ζαχαροπλαστεία: Για τον περίφημο χαλβά και άλλα γλυκά

Λαϊκές αγορές: Λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα

Πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα 2024 – Τι ισχύει με αργία

Η Καθαρά Δευτέρα φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).

Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.