Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το τετραήμερο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο, με θερμοκρασίες που θα φτάνουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η πρόγνωση, δεν προβλέπει νεό κύμα καύσωνα και ακραία ζέστη.

Ένα ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τα Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου και την εγκατάσταση συστήματος υψηλών πιέσεων στις βόρειες βορειοδυτικές περιοχές των Βαλκανίων, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να επικρατήσουν στη χώρα μας ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι. Κατά τα άλλα, σήμερα οι βροχές που θα σημειωθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα πλην της Θράκης και το βορειοδυτικό Αιγαίο θα είναι τοπικές, σύντομες και κατά κανόνα ασθενείς, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς.

Το Σάββατο (12/8), αναφορικά με την προοπτική βροχών ισχύουν τα αναφερόμενα για την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή (13/8), λίγες βροχές προβλέπονται στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς.

Τη Δευτέρα (14/8), λίγες πρόσκαιρες βροχές αναμένονται κυρίως τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν το απόγευμα στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σήμερα και αύριο αναμένεται η μεγάλη έξοδος από τις πόλεις, με την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επιστρέφουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, ενώ το μελτέμι αναμένεται να κρατήσει για πολλές μέρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ:

«Θα φυσάει πολλές μέρες. Μέχρι της Παναγίας, δεν περιμένουμε κάτι. Θα κρατήσει το μελτέμι ο καιρός στο Αιγαίο». Όμως, για όσους ανησυχούν, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απαγορευτικά γιατί δεν δείχνει τίποτα ότι θα έχουμε ανέμους πάνω από 9 μποφόρ.

Επίσης, παρότι η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη, μέχρι τις 23 Αυγούστου, δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποιον καύσωνα.

«Φαίνεται να ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία από τις 17-18 Αυγούστου, μέχρι τις 23 Αυγούστου κάποιος καύσωνας δεν φαίνεται.»

Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες μέχρι 20 Αυγούστου – Πότε επιστρέφει η ζέστη

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ3 δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία για τον καιρό τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο με τις τελευταίες ημέρες, όμως από την Τετάρτη 16 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Αναλυτικά οι θερμοκρασίες από σήμερα μέχρι και την επόμενη Κυριακή:

Παρασκευή 11/8: Βόρειοι άνεμοι 4-5 μποφόρ σε Ιόνιο και ξηρά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν με 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.

Σάββατο 12/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική οι άνεμοι θα πνέουν με 7-8 μποφόρ. Θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου.

Κυριακή 13/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου.

Δευτέρα 14/8: Βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 7-8 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 33 βαθμών Κελσίου.

Τρίτη 15/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου.

Τετάρτη 16/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.

Πέμπτη 17/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.

Παρασκευή 18/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.

Σάββατο 19/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.

Κυριακή 20/8: Βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο – Θράκη – Εύβοια – Βοιωτία και Αττική 6-7 μποφόρ. Θερμοκρασία 36 βαθμών Κελσίου.