επειδή χρωστούσαν για την διαμονή στην εστία. Σε απόγνωση έφερε φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κανονισμός λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών, ο οποίος ορίζει ότι η «εξόφληση» των οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν το πτυχίο τους.

Έτσι κάποιοι φοιτητές, σύμφωνα με το Εθνος, οι οποίοι χρωστούσαν χρήματα τα οποία αδυνατούσαν να πληρώσουν βρέθηκαν σε αδιέξοδο διότι δεν θα μπορούσαν να πάρουν πτυχίο και να λάβουν μέρος στις τελετές ορκωμοσίας του Ιουλίου 2023. Τελικά αντιπροσωπεία φοιτητών συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές, που διαβεβαίωσαν ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καλύψει την οικονομική οφειλή, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό πρόβλημα που επικαλούνται.

Ταυτόχρονα όμως το Συμβούλιο Διοίκησης αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις να επεξεργαστούν μια πρόταση αναμόρφωσης του Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του εν λόγω θέματος και να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, η οποία αναφερόταν στον κανονισμό λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών, ο οποίος ορίζει ότι η «εξόφληση» των οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους. Ανάλογο ενημερωτικό έγγραφο είχε στείλει και η Πρυτανεία του πανεπιστημίου στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τη λύση που τελικά δόθηκε, δηλαδή να καλύψει το ίδρυμα τις οφειλές των φοιτητών ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα πτυχία τους.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών Λάρισας-Καρδίτσας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άρθρο 9 παρ. 6, «Οι επί πτυχίω στεγαζόμενοι φοιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν στην Γραμματεία του Τμήματος τους βεβαίωση ότι έχουν εξοφλήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για να μπορέσουν να ορκιστούν ως πτυχιούχοι».

Το ιστορικό

Τον περασμένο Μάρτιο επικράτησε αναστάτωση μεταξύ των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μένουν στις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος, οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση του κανονισμού που προβλέπει ότι δε χορηγείται το πτυχίο, σε όσους δεν έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο για την παραμονή τους σε αυτές. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ξεσπάσει σάλος διότι η διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος αρνείτο τη χορήγηση πτυχίου στο φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Λαυρέντη Κουρελά για χρέος λίγων δεκάδων ευρώ από την παραμονή του στις εστίες, ενώ αντίστοιχη είναι η περίπτωση και της πτυχιούχου του Τμήματος Νοσηλευτικής Έλλης Μάτιου. Τότε οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών, έδωσαν τελικά το πτυχίο στον κ. Κουρελά, παρά το χρέος του, ενώ το ίδιο έκαναν και με την περίπτωση της κ. Μάτιου.Το πρόβλημα όμως παρέμενε καθώς υπήρχαν και πολλές άλλες περιπτώσεις φοιτητών που αδυνατούσαν και αδυνατούν και σήμερα να καταβάλλουν το αντίτιμο για την παραμονή τους στις εστίες και άρα κινδυνεύουν να μην πάρουν το πτυχίο τους, παρά το ότι πέρασαν όλα τα μαθήματα. Έτσι ο Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δήλωνε ότι θα προχωρούσε σε κινητοποιήσεις, μέχρι ο κανονισμός να καταργηθεί.Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την πολύ κακή κατάσταση που παρουσιάζουν οι υποδομές των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά κατά τη διαμονή τους πολλοί φοιτητές.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ