Άσχημα τα ΝΕΑ μιας και αναμένονται – Δείτε για ποιούς

Ειδικότερα, «καίει» τους καταναλωτές η (ΔΕΔΔΗΕ), , που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ειδικότερα επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους από το νέο χρόνο θα έχουν οι τριφασικές παροχές, καθώς ο νέος τρόπος τιμολόγησης προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης. Το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει σημαντικά, αφού η χρέωση δικτύου αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου του λογαριασμού.

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει κυρίως επιχειρήσεις, γραφεία και καταστήματα, καθώς οι επαγγελματικές παροχές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τριφασικό ρεύμα. Έως τώρα οι χρεώσεις δικτύου αντιστοιχούν κατά 80 % στην κατανάλωση ρεύματος, ενώ από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και θα περιοριστεί σε 10%. Το υπόλοιπο 90 % θα συναρτάται από την ισχύ της εγκατάστασης.

Τριφασική παροχή έχουν όσοι λειτουργούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, αυτοί θα δουν σημαντική αύξηση στις χρεώσεις, ενώ όσοι διαθέτουν μονοφασική παροχή, θα καταβάλλουν τις μισές χρεώσεις δικτύου. Πολλοί επαγγελματίες, πέραν των υπέρμετρων αυξήσεων φέτος στους λογαριασμούς ενέργειας, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλη μια επιβάρυνση, διότι αδυνατούν να μετατρέψουν την παροχή τους σε μονοφασική, αφού δεν θα είναι λειτουργική για την επιχείρησή τους.
Δαγούμας: Κίνητρο να μετατρέψουν τις παροχές σε μονοφασικές

Η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας

Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.