ρεύματος – : Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιστροφή έως 600 ευρώ. Πότε και πώς θα μπουν στους λογαριασμούς τα 600 ευρώ. Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις στο

Η σχετική  πλατφόρμα θα ανοίξει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Οι πληρωμές αναμέενται να γίνουν μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το newmoney, τo 90%-95% των οικιακών καταναλωτών θα πάρουν μέσα στον Ιούνιο μια σε χρήμα στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Αναφορικά με  τους λογαριασμούς Μαΐου -Ιουνίου η θα αφορά το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα περιλαμβάνει τους πάντες, ανεξάρτητα από την κατανάλωσή τους. Δεν περιορίζεται δηλαδή η επιδότηση μόνο μέχρι τις 300 κιλοβατώρες.

Παραδείγματα μείωσης του κόστους

Οικιακά τιμολόγια

1. Σε οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ. Η έκπτωση υπολογίζεται σε 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

2. Σε οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ. Εκπτωση 51%.

3. Για κατανάλωση 600 kWh οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ, ενώ χωρίς την επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ. Εκπτωση 44%.

Επιχειρήσεις

4. Μικρομεσαία επιχείρηση με παροχή ισχύος έως 35 kVA (εστιατόρια, φούρνοι, ψιλικατζίδικα, κομμωτήρια κ.λπ.) Για κατανάλωση 3.000 kWh τον μήνα πλήρωνε πριν από την κρίση 368,07 ευρώ. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε τον Μάιο 995,1 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής 627 ευρώ. Με την επιδότηση 170 ευρώ/1.000 kWh για το σύνολο της κατανάλωσης θα πληρώσει 485,1 ευρώ.

5. Επιχείρηση συνδεδεμένη στη μέση τάση (σούπερ μάρκετ, μονάδες μεταποίησης). Για κατανάλωση 100.000 kWh τον μήνα πλήρωνε πριν από την κρίση 10.050 ευρώ. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε τον Μάιο 29.620 ευρώ με ρήτρα αναπροσαρμογής 21.600 ευρώ. Με την επιδότηση 120 ευρώ/1.000 kWh για το σύνολο της κατανάλωσης θα πληρώσει 17.620 ευρώ.

Αγρότες

6. Αγροτική επιχείρηση συνδεδεμένη στη χαμηλή τάση. Για κατανάλωση 5.000 kWh τον μήνα πλήρωνε πριν από την κρίση 400 ευρώ. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε τον Μάιο 1.401,5 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής 1.055 ευρώ. Με την επιδότηση 120 ευρώ/1.000 kWh για το σύνολο της κατανάλωσης θα πληρώσει 801,5 ευρώ, δηλαδή θα δει μείωση 42,8%.

Επιστροφή χρημάτων

7. Λογαριασμοί εξαμήνου με ρήτρα αναπροσαρμογής 200 ευρώ τον μήνα = 1.200 ευρώ. Ο καταναλωτής έλαβε επιδότηση, π.χ., 200 ευρώ από το κράτος και έκπτωση 100 ευρώ από τον πάροχο. Αρα πλήρωσε 900 ευρώ από την τσέπη του. Το κράτος τού καλύπτει 540 ευρώ.

8. Αν είχε χρεωθεί ως ρήτρα, π.χ., 3.000 ευρώ και είχε λάβει ήδη επιδότηση και έκπτωση 1.000 ευρώ, τότε για τα 2.000 ευρώ που πλήρωσε θα λάβει 600 ευρώ και όχι 1.200 ευρώ που ήταν το ανώτατο όριο.

9. Αν στους έξι μήνες είχε μόλις 10 ευρώ επιβάρυνση, δεν θα εισπράξει τα 6 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60%, γιατί είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 18 ευρώ.

11+1 ερωτήσεις για τα νέα μέτρα

1. Τι αλλάζει από την 1 Μαΐου για τους οικιακούς χρήστες στα τιμολόγια ρεύματος;

Η μεγάλη αλλαγή για το δίμηνο των επιδοτήσεων Μαΐου – Ιουνίου είναι ότι καταργούνται τα όρια κατανάλωσης και επεκτείνονται σε κύριες και μη κατοικίες. Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η μέση ενίσχυση θα είναι 56,6 ευρώ ανά λογαριασμό.

2. Τι επιδότηση θα δοθεί αν ξεπεραστούν οι 300 kWh;

Επιδοτείται ολόκληρη η κατανάλωση, αλλά κατά 50% με 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αντί 0,19 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh. Συνολικά για κατανάλωση πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα το ύψος της επιδότησης υπολογίζεται σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με το ίδιο ποσό θα χρηματοδοτηθούν και οι κύριες κατοικίες, με σκοπό να απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Η συνολική επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα.

3. Πότε θα επιστραφούν στους δικαιούχους τα 600 ευρώ;

Για τον Ιούνιο προσδιορίζεται ο χρόνος που θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν μόνο την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο.

4. Ποιους καταναλωτές καλύπτει ο μηχανισμός επιστροφής κόστους ρεύματος;

Η επιδότηση καλύπτει νοικοκυριά με δηλωμένο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιστροφή δίνεται μόνο σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες της κρίσης και των αυξημένων τιμολογίων άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

5. Πώς θα λάβω την αναδρομική επιδότηση;

Προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Από εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος. Ο δικαιούχος θα βεβαιώνει τα στοιχεία του και θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

6. Επιδοτούνται εξοχικά, μη κύριες κατοικίες;

Μάιο και Ιούνιο θα πάρουν επιδότηση όλες οι κατοικίες, ακόμα και αν δεν είναι η κύρια κατοικία. Αλλά με 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης (όχι 0,19 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh).

7. Δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου τι πληρώνουν;

Αποτελούν τη μόνη κατηγορία καταναλωτών που θα επιδοτηθούν με 21,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Μάιο, η οποία θα καλύψει το 100% των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.

8. Τι θα συμβεί στην αγορά ενέργειας από τον Ιούλιο;

Από Ιούλιο η επιδότηση αλλάζει. Θα γίνεται εκ των προτέρων «στην πηγή», στην αγορά χονδρικής, προτού εκδοθεί λογαριασμός, με στόχο η τιμή της λιανικής να ισορροπήσει κοντά στα προ κρίσης επίπεδα (0,15-0,16 ευρώ) από 0,33 ευρώ και άνω που είναι σήμερα χωρίς τις επιδοτήσεις.

9. Τι είναι το πλαφόν, πώς και πότε θα εφαρμοστεί;

Το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρισμού θα αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου, που σήμερα είναι ο κύριος παράγοντας των ανατιμήσεων καθώς μεταφέρεται στα τιμολόγια λιανικής και εκτοξεύει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος αυτός επανακαθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών κάθε τεχνολογίας (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά), ο οποίος πλέον δεν θα διαμορφώνονται από την προσφορά της ακριβότερης μονάδας στο χρηματιστήριο ενέργειας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση το πραγματικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι αν η χονδρεμπορική τιμή είναι 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά το μεσοσταθμικό κόστος μιας λιγνιτικής μονάδας είναι 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε αυτή θα αποζημιωθεί για την παραγωγή της με βάση τα 140 ευρώ. Πρόκειται για το λεγόμενο πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να εξουδετερώσει από τα τιμολόγια τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που προκαλεί και τις μεγάλες επιβαρύνσεις.

10. Θα υπάρχουν επιδοτήσεις μετά τον Ιούλιο;

Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και πιθανώς έως και το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο υφιστάμενος μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

11. Πώς θα επιδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις (φούρνοι, κομμωτήρια, γραφεία κ.ά.);

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η κρατική ενίσχυση και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενισχυθούν με 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο. Το μέτρο επιδοτεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και καλύπτει τις ανάγκες σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία.

+1 Θα διατηρηθεί η επιδότηση των 40 ευρώ στο φυσικό αέριο; Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις;

Για οικιακά τιμολόγια, η ενίσχυση θα παραμείνει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Στα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Πότε και πώς θα μπουν στους λογαριασμούς τα 600 ευρώ
Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου εκτιμά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα Power Pass στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν οι καταναλωτές δικαιούχοι της επιστροφής. Θέλει η χρόνο η προετοιμασία, λένε, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη πλατφόρμα που θα επικοινωνεί με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το Τaxisnet, να αντλεί στοιχεία και να τα διασταυρώνει και να μπορεί να σηκώσει μια υψηλή επισκεψιμότητα περίπου 5 εκατομμύρια χρηστών.

Οι δικαιούχοι της επιστροφής του 60% των αυξήσεων και έως 600 ευρώ θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα εισάγουν τον αριθμό του ρολογιού ηλεκτρικού ρεύματος και τους κωδικούς του Τaxisnet και αυτόματα θα πιστώνεται το ποσό που δικαιούνται στον προσωπικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 9 στους 10 καταναλωτές είναι δικαιούχοι, καθώς τα οικογενειακά εισοδήματα που δηλώνουν δεν ξεπερνούν τις 45.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που οι καταναλωτές δεν έχουν το ρολόι της στο όνομά τους θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος.