Πισσαρίδης: Ευελιξία για επιχειρήσεις, κρατική στήριξη σε εργαζόμενους

Πισσαρίδης: Ευελιξία για επιχειρήσεις, κρατική στήριξη σε εργαζόμενους

Η μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην , η ενίσχυση της καινοτομίας και η προσέλκυση επενδύσεων μέσω της άρσης των εμποδίων είναι ορισμένοι βασικοί άξονες που θα συμβάλλουν σύμφωνα με το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε βάθος δεκαετίας,

Ο κ. Πισσαρίδης, γνωστός και για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής που φέρει το όνομά του, μιλώντας στο 2ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης που διοργάνωσε διαδικτυακά η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ξεδίπλωσε την ατζέντα του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας σε βάθος δεκαετίας.

Το σχέδιο ανάπτυξης, όπως είπε θα στηριχθεί σε μεταρρυθμίσεις που δε θα λειτουργούν μεμονωμένα αλλά συμπληρωματικά προκειμένου να ξεπεράσουμε τις χαμηλές επιδόσεις που έχουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα 10 χωρών της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες είναι η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία από τις οποίες θα μπορούσαμε να αντλήσουμε καλές πρακτικές σε πολλούς τομείς με προεξέχοντα τον τομέα του flexicurity (flexibility security), όπου προωθείται η ευελιξία στην επιχειρηματικότητα ενώ το κράτος πρόνοιας στηρίζει τον εργαζόμενο.

Ο ακαδημαϊκός έδωσε έμφαση επίσης στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας που βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αυτό προϋποθέτει όπως είπε εφαρμογή μέτρων για παιδικούς σταθμούς, μητρική και πατρική άδειας καθώς και προγράμματα κατάρτισης που θα απευθύνονται σε γυναίκες, νέους και ανέργους.

Ανάμεσα στους τομείς που οφείλουν να ηγηθούν της προσπάθειας ανάπτυξης είναι και ο περιβαλλοντικός καθώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό νωρίτερα στο συνέδριο για τα επαγγελματικά ταμεία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι παρότι ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων έχει νομοθετηθεί από το 2002 και παρότι οι αποδόσεις των ΤΕΑ στη Ελλάδα είναι στο επίπεδο των ευρωπαϊκών, εντούτοις τα ΤΕΑ δεν έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η κοινωνική ασφάλιση θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο το 2021 μέσω της δημιουργίας του νέου επικουρικού ταμείου προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !