Καλάθι του νοικοκυριού:  Έρχονται διορθώσεις σε κάποιες αστοχίες που προέκυψαν – Αλυσίδες σουπερμάρκετ ετοιμάζονται να μειώσουν τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα

Πιο αναλυτικά, και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με νέα Κοινή Υπουργική απόφαση που αναμένεται άμεσα επιχειρεί να διορθώσει διάφορες αστοχίες που προέκυψαν.

Μεταξύ των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί είναι η αδυναμία πολλών καταναλωτών να εντοπίσουν τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» κάθε αλυσίδας . Γι’ αυτό το λόγο η νέα απόφαση θα προβλέπει να είναι μεγαλύτερες και ευδιάκριτες οι ταμπέλες στα προϊόντα του καλαθιού και να διασφαλίζεται η επάρκεια των προσφερόμενων προϊόντων.

Παράλληλα παρατηρήθηκε να αδειάζουν τα ράφια με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από την πλευρά των καταναλωτών και αντικαθίστανται με ομοειδή που όμως έχουν αυξημένη τιμή. Γι’ αυτό το λόγο στην ΚΥΑ θα ορίζεται όταν αδειάζει το ράφι από κάποιο προϊόν από το «καλάθι του νοικοκυριού τότε αυτό θα αντικαθίσταται αν όχι με το ίδιο, με ομοειδές που θα είναι φτηνότερο ή τουλάχιστον θα έχει την ίδια τιμή.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα πρέπει στην ειδική ιστοσελίδα e-katanalotis.gov.gr/householdBasket να αναρτηθούν οι νέοι κατάλογοι από τις 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα υπάρχουν και οι τιμές της περασμένης εβδομάδας στο προϊόν.

Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις διαπιστώσεις που έχει κάνει σχετικά την λειτουργία του «καλαθιού του νοικοκυριού».

«Βρισκόμαστε στην προτελευταία μέρα από την έναρξη του καλαθιού του νοικοκυριού. Οι διαπιστώσεις που έκανα μέχρι τώρα είναι ότι 4 σούπερ μάρκετ δεν έχουν 51 προϊόντα, αλλά λιγότερα. Για αυτές τις 4 αλυσίδες θα έπρεπε κάθε μέρα να τρέχει πρόστιμο 5.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση. Το ερώτημά μου είναι αν έχει επιβληθεί αυτό το πρόστιμο», είπε δυσαρεστημένος ο κος Ραυτόπουλος για το μέχρι τώρα εγχείρημα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Για την ιστοσελίδα «e-katanalotis» υπήρξε αρκετά αιχμηρός στις δηλώσεις του καθώς ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές διπλοεγγραφές, δηλαδή σε ορισμένες αλυσίδες παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχει καταχωρηθεί το ίδιο προϊόν πάνω από 2 φορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλασματική αύξηση του αριθμού των προϊόντων. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι κάποιες αλυσίδες δεν τηρούν σωστά τις κατηγορίες. Έχουν καταχωρήσει προϊόντα σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, με συνέπεια την παραπλάνηση καταναλωτή».

Ο κος Ραυτόπουλος έδωσε αναλυτικά παραδείγματα, λέγοντας πως «διαπιστώθηκε ότι π.χ. στην κατηγορία προϊόντων «κρέας» έχουν καταχωρηθεί όσπρια. Ακόμα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό, υπάρχει σούπερ μάρκετ το οποίο για αυτό το προϊόν έχει αλεύρι για όλες τις χρήσεις τριών κιλών. Μας υποχρεώνει να πάρουμε τρία κιλά; Το πολυδιαφημιζόμενο μακαρόνι Νο6, μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ το έχει αντικαταστήσει με μακαρόνι Νο5».

Τέλος, ο κος Ραυτόπουλος επεσήμανε πως «δεν υπήρχε σωστή προετοιμασία για να βγει στον αέρα το πρόγραμμα αυτό. Υπάρχουν σούπερ μάρκετ τα οποία βγάζουν ότι έχουν σε στοκ, για να διώξουν το εμπόρευμα και δεν βάζουν ό,τι προβλέπεται. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ευθύνονται για όσα λάθη έχουν προκύψει».

Να αναφερθεί ότι η καταχώρηση στην ιστοσελίδα , γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία έχει την ευθύνη για ότι αναρτάται, ως προς την ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχει. Δυστυχώς, για έκτη συνεχόμενη μέρα δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος οδηγώντας το καταναλωτικό κοινό σε σύγχυση.

Τα 51 προϊόντα

Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από τις εξής 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού»:

Ρύζι
Ψωμί για τοστ
Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
Φρυγανιές
Μακαρόνια Νο 6
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
Γαλοπούλα ή/και πάριζα
Κατεψυγμένα ψάρια
Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
Γάλα φρέσκο πλήρες
Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
Γάλα εβαπορέ
Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
Τυρί φέτα
Τυρί γκούντα
Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Χυμός τομάτας διατηρημένος
Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
Μαργαρίνες
Παρθένο ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο
Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
Λευκή ζάχαρη
Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
Ελληνικός καφές
Στιγμιαίος καφές
Γαλλικός καφές
Τσάι ή χαμομήλι
Κακάο σε σκόνη
Χυμός πορτοκάλι
Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά
Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
Χαρτί κουζίνας
Χαρτί υγείας
Οδοντόκρεμες
Σερβιέτες
Ταμπόν
Σαμπουάν
Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
Πάνες ακράτειας
Πάνες για μωρά
Μωρομάντηλα
Σαμπουάν για μωρά
Τροφές για σκύλους
Τροφές για γάτες

Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα γίνεται μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ