Υπήρξα φίλος σας ακόμη και όταν κάποιοι ήθελαν να σας διώξουν από την Ευρωζώνη, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της ελληνικής Βουλής απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό αλλά και τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου.

Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν “όχι” στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο, το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματα της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα»

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Το ορόσημο της εξόδου του Αυγούστου

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και πρόσθεσε: «Τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».

Μήνυμα προς την Τουρκία για απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών

Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν» διαμήνυσε ο κ. Γιούνκερ προς την Άγκυρα, στη διάρκεια της ομιλίας του ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού».

«Για τις μεταναστευτικές ροές, ανέκαθεν το έλεγα, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων. Υπάρχουν χώρες στην ΕΕ που δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το θέμα, νοιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει. Κι όμως έχουν υποχρέωση να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και πρέπει να τη συνδράμουν. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τομέα». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βούτσης: Υψηλός ο συμβολισμός της παρουσίας Γιούνκερ στην Αθήνα

Τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα και των συζητήσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, αυτόν της στήριξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανέβει στο βήμα για την εκφώνηση της ομιλίας του, ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο λέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης δίνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια με αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ. Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε ένα περιβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες η ελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχει θετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών – μελών».