Στις σημαντικότερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, παρατηρείται , με την άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φθάνει το 10% σε σύγκριση με πέρυσι και τη μέση τιμή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1€ / τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.

Επιπρόσθετα, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων επιδεικνύουν ότι σημαντικούς παράγοντες επιλογής φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η επίπλωση, ο όροφος, καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Αθήνα: Πού ανέρχεται η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Υψηλότερες συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Γουδή, Εξάρχεια, Κουκάκι, Μετς και Δάφνη.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, την περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, την Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια. Στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€ / τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ, περιοχές της Αττικής που είναι σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με δύο υπνοδωμάτια.

Κάποιο διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια στο Γουδή φθάνει εφέτος τα 9,5€ / τετραγωνικό μέτρο, αύξηση ύψους 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ, στο κέντρο της Αθήνας και την περιοχή του Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή «αγγίζει» το 13% και 16% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κατά 9% στη μέση ζητούμενη τιμή

Πολλοί φοιτητές θα εκκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/ τετραγωνικό μέτρο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση ύψους 14% από πέρυσι και μέση τιμή ενοικίασης στα 9,6€ / τετραγωνικό μέτρο. Παρ’ όλ’ αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με 10,7€ / τετραγωνικό μέτρο.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου παρατηρήθηκαν και εκεί αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα. Η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη αποτελούν πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ