Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είχε ο Θάνος Πλεύρης, την Τρίτη (14/03/2023).

Αναλυτικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας,

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι για το 2023, ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων θα ξεκινήσει από τα 480 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο «έκλεισε» ο αντίστοιχος τελικός προϋπολογισμός του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα υπάρξει ενίσχυση με επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, θα υπάρξει δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού clawback εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο υπουργός Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα συμψηφίζονται με μέρος του clawback, του ποσού δηλαδή που καλούνται να επιστρέψουν διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί για την υπέρβαση της πρϋπολογισμένης δαπάνης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον τομέα του φαρμάκου, με τη φαρμακοβιομηχανία να το θεωρεί επιτυχημένη παρέμβαση με θετικά αποτελέσματα.

Επίσης, κατά το παράδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτροπή ελέγχου της συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων. Οι καινούριες εξετάσεις που θα εντάσσονται στο σύστημα αποζημίωσης θα έχουν ξεχωριστό κωδικό, με δικό τους προϋπολογισμό ώστε να μην επιβαρύνουν τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Για κάθε μία από αυτές, θα δημιουργείται πρωτόκολλο συνταγογράφησης, ώστε να είναι ελεγχόμενη δαπάνη τους.
«Κόφτης» ανά ΑΜΚΑ

Για τις εξετάσεις οι οποίες επιβαρύνουν «υπέρμετρα» τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και «δεν θεωρούνται απαραίτητες», ο υπουργός Υγείας και το Συντονιστικό συμφώνησαν να αφαιρεθούν από το σύστημα αποζημίωσης. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις. Επίσης, συμφωνήθηκε να εισαχθούν συνταγογραφικοί «κόφτες» ανά ΑΜΚΑ, ώστε να επιτευχθεί «απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων».

Η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξετάζονται θετικά από το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις. Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτηση, θα ενταχθούν στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, στις αρχές Απριλίου.