: Tι ανέφερε για το ενδεχόμενο αύξησης στο ο  διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος.

Κατηγορηματικά αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του νερού, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.  Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, ανέλυσαν τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για την επόμενη δεκαετία, ενώ παράλληλα έκαναν και έναν απολογισμό των πεπραγμένων.

Μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι για την προσεχή δεκαετία η Αττική είναι απόλυτα θωρακισμένη απέναντι σε φαινόμενα λειψυδρίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, χάρη στα φράγματα του Μόρνου και του Εύηνου.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες, τόνισαν ότι για την , αποτελεί προτεραιότητα η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, με κοινωνική ευαισθησία, ακολουθώντας αειφόρες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ στόχος είναι η δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τους στόχους ESG (Environmental, Social, Governance).

Ανέλυσαν το πλάνο αναβάθμισης των υποδομών και μείωσης πολυπλοκότητας της οργάνωσης, με ταυτόχρονη μείωση λειτουργικού κόστους για την δημιουργία υπεραξίας για την κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και του ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς αναμένονται σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τα προσεχή χρόνια, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με όχημα και το σχέδιο Ύδωρ 2.0. Τα έργα που προβλέπονται έχουν να κάνουν με έργα Μετασχηματισμού (175 εκατ.), αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (700 εκατ.) και αντικατάστασης δικτύων νερού για μείωση διαρροών (200 εκατ.).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η διοίκηση πέτυχε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τα επόμενα 20 χρόνια ύστερα από την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με το Δημόσιο, μετά από εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΥΔΑΠ, υπουργείου Υποδομών και άλλων τριών υπουργείων, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του Υπερταμείου.

Χαρακτήρισε δε, δίκαιη και εύλογη την τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 20 έτη -0,089 ευρώ ανά κυβικό μέτρο- η οποία είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή 2004-2013. Πρόκειται για « που θα συμβάλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαχίνη, δίκαιο και εύλογο είναι επίσης το τίμημα για το αδιύλιστο νερό κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, ύψους 157 εκατ. ευρώ, που δύναται να ανακτηθεί.

Το 2021 η εταιρεία προχώρησε σε νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάρτισε νέο οργανόγραμμα με έμφαση στη μετεξέλιξη της εταιρείας, σύναψε νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η αποστολή λογαριασμών με τα ΕΛΤΑ για δύο έτη, και μεταστροφή σε e-bill, τέθηκαν οι βάσεις για τα έργα μετασχηματισμού, ενώ ξεκίνησαν και τα έργα Ανατολικής Αττικής σε τέσσερις περιοχές, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής 400.000 κατοίκων, αλλά και θα βοηθήσει τη χώρα να απαλλαγεί από ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Όσον αφορά το 2022, στόχος είναι η συμμετοχή της εταιρείας σε ΣΔΙΤ για τη διάχυση της τεχνογνωσίας της ΕΥΔΑΠ, οι ευελιξίες στη λειτουργία για μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ προβλέπεται και η θέσπιση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για όσους εργαζόμενους επιθυμούν.

Επιπλέον, στόχος είναι η διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, η διερεύνηση νέων περιοχών δραστηριοποίησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών σε συνεργασία με τη McKinsey.

Επίσης η διερεύνηση βελτιστοποίησης κεφαλαιακής διάρθρωσης και δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου, αλλά και η συγκέντρωση υπηρεσιών σε νέο βιοκλιματικό κτίριο με μειωμένο λειτουργικό κόστος.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο μετασχηματισμό της εταιρίας προκειμένου αυτή να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό σύγχρονο, αποδοτικό και πρωτοπόρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, θα δίνει προτεραιότητα στον πελάτη και θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και δυναμικό περιβάλλον εργασίας», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης.