Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι αίρεται η που ίσχυε για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική.

Συγκεκριμένα, αίρεται η απόφαση της ΕΛΑΣ για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των αντιολισθητικών αλυσίδων που είχε επιβληθεί στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας. Με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής και λόγω ύφεσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων άρθηκε σήμερα (14/2) η υποχρέωση εφοδιασμού των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΑΣ, οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδό με χιόνια είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά, να τοποθετούν σε τουλάχιστον δύο κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι οδηγοί των πιο πάνω οχημάτων και όταν κινούνται σε οδό με παγετό, εφόσον υπάρχει σχετική ειδοποίηση από τις αρμόδιες Αρχές.

Πότε είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες – Ποιο είναι το πρόστιμο

Η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Αυτό σημαίνει πως όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Οι οδηγοί καλούνται να επικοινωνούν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ενημερωθούν για την υποχρεωτικότητα της χρήσης αντιολισθητικών μέσων στις περιοχές που κινούνται.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο κινείται σε περιοχή που απαιτείται η τήρηση αντιολισθητικών μέσων, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ, ενώ αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.