: Ποιές αλλαγές έρχονται αναφορικά με τα ακίνητα. Πότε θα δούμε τις νέες αντικειμενικές, πόσο θα είναι το ψαλίδι στον , τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές

– Αλλαγές

Νέο μοντέλο για την παράταση των κουρεμένων ενοικίων το οποίο συνοδεύεται με φορο-μπόνους για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι οικειοθελώς θα ρίξουν τα μισθώματα στα επαγγελματικά ακίνητα, επικαιροποίηση όλων των μισθωτηρίων συμβολαίων, νέες αντικειμενικές αξίες σε 10.500 περιοχές σε όλη τη χώρα και επέκτασή τους σε τουλάχιστον 3.000 νέες περιοχές, ψαλίδι στον του 2021 αλλά και ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων από το γραφείο του συμβολαιογράφου συνθέτουν το νέο σκηνικό στα ακίνητα και τους φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στο σύστημα που θα εφαρμόσει για τη διατήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων για τους κλάδους που στροβιλίζονται στη δίνη της κρίσης του κορωνοϊού όπως του τουρισμού και της εστίασης και ταυτόχρονα ετοιμάζει τις φοροεκπτώσεις που θα κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση των μισθωμάτων έως 40%. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να πιάσουν ξανά δουλειά οι εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ενεργοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021. Μόλις κλείσει η παρένθεση της πανδημίας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση 8%-10% μεσοσταθμικά του , η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος αλλά έμεινε στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών με την επέλαση του κορωνοϊού.

Ενα νέο σύστημα για τη διατήρηση των κουρεμένων ενοικίων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου λήγει το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού. Για κλάδους που πλήττονται ανελέητα από την κρίση του κορωνοϊού, όπως ο τουρισμός και η εστίαση και ενδεχομένως και για άλλους κλάδους, η παράταση της ρύθμισης θα είναι υποχρεωτική. Για όσο διαρκεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δικαιούνται επιστροφή φόρου ίση με το 30% των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί.

«Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, για να αναφέρει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα «μεικτό» σύστημα υποχρεωτικών και εθελοντικών μειώσεων στα ενοίκια σε συγκεκριμένους κλάδους. Το μέτρο θα αφορά τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και όχι τις κατοικίες και συγκεκριμένα εξετάζεται για τις περιπτώσεις που θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες ώστε να προχωρήσουν στη μείωση των ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες που θα συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους στη μείωση των ενοικίων θα κερδίζουν έκπτωση φόρου. Το ποσοστό της έκπτωσης θα εξαρτάται από το ψαλίδι που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές στο μίσθωμα. Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει να καταργηθεί πλήρως η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%, που εφαρμόζεται σήμερα και έως το τέλος Αυγούστου σε εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και μεταφορές, και να συνεχιστεί η στήριξη 30% της απώλειας εισοδήματος για όσους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συμφωνήσουν οικειοθελώς σε μειώσεις έως 40%.

Μισθωτήρια συμβόλαια

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δήλωση ισχύος ή λήξης όλων των ισχυόντων μισθωτηρίων τους, δηλώνοντας για πρώτη φορά και τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 και δεν δηλώθηκαν ποτέ. Οι δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις.

Η επέλαση του κορωνοϊού πάγωσε την άσκηση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε ξεκινήσει στις αρχές της χρονιάς το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια των εκτιμητών ακινήτων. Το επόμενο έτος, και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, θα τρέξει το σχέδιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς, προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2021, και από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επέκταση τιμών ζώνης

Τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενταχθούν για πρώτη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2021

Το καλοκαίρι του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η οποία είχε προγραμματιστεί για φέτος αλλά μπήκε στο συρτάρι λόγω της πανδημίας. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση ρόλο-κλειδί για το ύψος του λογαριασμού του φόρου ακινήτων του επόμενου έτους θα αποτελέσουν οι νέες τιμές ζώνης. Επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων

 

Mετά το τέλος που έβαλε η ΑΑΔΕ στις ουρές στην Εφορία για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και με την υποβολή των δηλώσεων στην Εφορία μέσω e-mail, courier ή συστημένων, το επόμενο βήμα γίνεται το 2021. Ολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου με την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ