: Έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας δείχνει τις «φωτιά» που θα έρθουν στις μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι έδειξε η έρευνα

Έρευνα του  Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από την «ανηφόρα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δείχνει τη δύσκολη κατάσταση που θα βιώσουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια με ένα 15% να εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν ακόμα το 30%.

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα του ΒΕΑ αξιολόγησαν τα κυβερνητικά μέτρα ως ανεπαρκή με μόνο ένα 3% να θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Όπως προκύπτει από την έρευνα το από παρόχους κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων με το και το να βρίσκεται κάτω από το 10%.

Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων αν και το 9% των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό επιρροής.

Παράλληλα το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής σημειώνοντας πως όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις