Έρχεται  κατακόρυφη αύξηση στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έρχεται  «έκρηξη» τιμών σε , , και βασικά είδη διατροφής.

Αναλυτικότερα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα 5 ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Ψάχνει ανάχωμα η κυβέρνηση για να ανακόψει την ακρίβεια

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb και της Αμαλίας Κάτζου, η κυβέρνηση προωθεί ένα συνδυασμένο πλέγμα οικονομικών μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να περιοριστούν οι επερχόμενες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η εκρηκτική των διεθνών τιμών των πρώτων υλών οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντικές έως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε νέα άνοδο στο 3%, είναι ενδεικτικό του «θερμού» χειμώνα που έρχεται, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γι’ αυτό και σχεδιάζονται παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και να μην πλήξει το κόστος παραγωγής και εντέλει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε , , αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά σε διεθνές επίπεδο, θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν στο σύνολό τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλα διψήφια ποσοστά επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη επιτάχυνση των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο κόστος της οικοδομής, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών των μετάλλων. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι μέσα στις δυνατότητες της χώρας να ελέγξει τις τάσεις και την πορεία των τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Αγωνία στην αγορά

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες από όλους τους κλάδους επισημαίνουν ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Έτσι, έχει προαναγγελθεί αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και του καφέ, ενώ σημαντικές είναι ήδη οι ανατιμήσεις στα σε προϊόντα όπως τα κρέατα, το γάλα, τα τυριά, το λάδι, καθώς και τα οπωροκηπευτικά.

Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστράφηκε είτε από τις πυρκαγιές είτε από την παρατεταμένη ζέστη, για αυτό και την τελευταία περίοδο παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσιου, έχει τονίσει την ανάγκη προστασίας των επαγγελματιών αλλά και των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα από τις επερχόμενες αυξήσεις, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση. Προκειμένου να αμβλυνθούν οι επικείμενες ανατιμήσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τον περαιτέρω περιορισμό του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, την επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και του τέλους επιτηδεύματος.