:  Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση – Σε αναμονή για την απόφαση του υπουργείο παιδείας  είναι το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Δείτε στο ipaidia.gr τις λεπτομέρειες για το voucher.

Πότε ξεκινάνε

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε στην ΕΡΤ πώς « η χορήγηση σε μεγάλο αριθμό μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά είναι το πρώτο μέτρο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναμένουμε να έρθει από το υπουργείο Παιδείας η σχετική απόφαση για να προχωρήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν παιδιά δύο ταχυτήτων όσον αφορά στο ψηφιακό μέρος της εκπαίδευσης. Με το σχετικό κονδύλι θα διατεθούν tablet σε πάνω από 500.000 παιδιά»

Μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις το πρόγραμμα για το voucher 200 ευρώ θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.

Η ανακοίνωση του προγράμματος με τις των 200 ευρώ για laptop και tablet σε μαθητές ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι «αιτήσεις» θα γίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς της εφορίας. Όσοι είναι δικαιούχοι θα λάβουν έναν κωδικό και με αυτόν θα έχουν έκπτωση 200€ στην αγορά λάπτοπ ή τάμπλετ.

Οι δεν θα χρειαστεί να στείλουν κάποια αίτηση για να λάβουν το voucher 200 ευρώ για την αγορά tablet, laptop, desktop για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

ο δάσκαλος διδάσκει και με το παράδειγμα του

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ.

  • Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές,
  • είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή
  • να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του , θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια διαδικασία για να χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις που ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2020. Θα ακολουθήσουν και άλλα προχρηματοδοτούμενα έργα τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε και τόνισε πως «η πανδημία αυτή έχει τεράστιες αβεβαιότητες κι αυτές απαιτούν να είμαστε σώφρονες. Είμαστε εδώ για να στηριχθεί η οικονομία αλλά με πεπερασμένους πόρους και με πολλή προσεκτική στόχευση στην επόμενη φάση. Έχουμε κάνει τους λογαριασμούς μας ώστε να τα βγάλουμε πέρα, αλλά με πολύ προσοχή στους πόρους που μπορεί να διατεθούν για αυτό και θα χρειαστεί πολλή προσεκτική στόχευση κατά την έξοδο από την κρίση. Όλα θα είναι με μέτρο, όλα θα είναι μετρημένα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας. Αυτοί αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% και η προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» που έχει αναλάβει το έργο, είναι να ετοιμαστούν πλήρως οι διαλειτουργικότητες του συστήματος ώστε να εμφανίζονται και οι συγκεκριμένοι αυτόματα στην κατηγορία των δικαιούχων και να μην απορρίπτονται.

Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων του προγράμματος με προυπολογισμό 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα.