Ποιά η εκτίμηση των ειδικών για τις περισσότερες σχολές και τι θα γίνει με τις .

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα υπάρξει πτώση στις περισσότερες σχολές, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Συγκεκριμένα με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπαιδευτικός αναλυτή, Αντώνης Φλωρόπουλος, εξηγεί γιατί θα υπάρξει μεγάλη πτώση των και στις στρατιωτικές σχολές. Εξαιρέσεις, βέβαια, υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σχολές που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν είναι εφικτή η εκτίμηση για το που θα κυμανθεί η βάση εισαγωγής σε αυτές.

Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, η βάση θα είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι, γιατί εκτός από τις χειρότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα, έχουμε και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων, με εξαίρεση τη Ευελπίδων που φέτος εισάγονται 304 έναντι 369 που εισήχθηκαν πέρυσι (65 λιγότεροι). Φέτος το απαιτούμενο ύψος για τις γυναίκες μειώθηκε από το 1,70 στο 1,63, ενώ στην Πυροσβεστική καταργήθηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρόπουλος.

«Η πτωτική πορεία των βάσεων σε όλα σχεδόν τα πεδία με ναυαρχίδα το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ακολουθούμενο από το 2ο και το 1ο με μικρότερους κλυδωνισμούς και αυξομειώσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας), συμπληρώνεται με αντίστοιχες κατολισθήσεις στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα», σημειώνει.

Πτώση στα τρία από τα τέσσερα πεδία

Ο κ. Βασίλης Θεοδώρου, Φιλόλογος και υπεύθυνος Σπουδών, εκτίμησε για λογαριασμό του Newsbomb ότι θα υπάρξει πτώση βάσεων σε όλα τα Πεδία εκτός του τρίτου. Όπως εξήγησε, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συμπλήρωση του για τους σπουδαστές. Η ανάλυση του κ. Θεοδώρου:

Στο 1ο πεδίο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και ιδιαίτερα το αδίδακτο κείμενο του Θουκυδίδη, οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021, οπότε αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι επιδόσεις ήταν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές) Τα Μαθηματικά αναδείχθηκαν στον παράγοντα που θα οδηγήσει και το πεδίο αυτό σε μικρή πτώση των βάσεων. Οι επιδόσεις σε Μαθηματικά και Χημεία είναι χειρότερες από το 2021, ενώ στην Φυσική και την Ν. Γλώσσα είναι περίπου όμοιες με αυτές των υποψηφίων του 2021.

Στο 3ο Πεδίο (σπουδές υγείας) αναμένονται μικρές αυξομειώσεις, αφού μόνο στην Βιολογία καταγράφηκαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Ν.Γλώσσα υπήρξαν ελαφρώς περισσότερα άριστα γραπτά στο πεδίο αυτό. Σε Φυσική και Χημεία δεν παρατηρούνται σοβαρές μεταβολές/εκπλήξεις.

Τέλος, στο 4ο Πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική) θα υπάρξει αξιοπρόσεκτη πτώση των , ειδικά σε σχολές της περιφέρειας, αφού οι επιδόσεις στα Μαθηματικά είναι αποκαρδιωτικές, οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Στα άλλα μαθήματα (ΑΟΘ, ΑΕΠΠ, ΓΛΩΣΣΑ/ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ) δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2021.

Συνεπώς, αναμένονται πτώσεις των βάσεων σε όλα τα Πεδία εκτός του 3ου. Το σημαντικό βήμα για τους μαθητές τώρα είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αφού υπάρχουν παγίδες και ευκαιρίες στο μηχανογραφικό 2022. Στο Νέο φροντιστήριο , ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ξεχωριστά με τον κάθε μαθητή μας αποτελούν προτεραιότητες. Ας χαρούν , ας προβληματιστούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε 2 μήνες από τώρα όμως αυτό που θα θυμούνται είναι η σχολή που πέρασαν! Καλά αποτελέσματα λοιπόν και συνετή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

Τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων των , των δύο μουσικών μαθημάτων και των βαθμών επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/07) το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία που έλαβαν σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στο gov.gr. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Το επόμενο βήμα που θα γίνει προσεχώς θα είναι η ανακοίνωση για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Πότε ανακοινώνται οι βάσεις

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πριν τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας. Η υπουργός μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ εξηγώντας ότι από την στιγμή που κατάφεραν να ανακοινώσουν πιο νωρίς τις βαθμολογίες, το ίδιο θα κάνουν και με τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.