Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας μετέφερε η στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission against Racism & Intolerance), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη σχετική αξιολόγηση της χώρας μας.

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη διακομματική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης (ECRI), η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως κάθε προσπάθεια για μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη δημόσια εκπαίδευση έχει ακυρωθεί από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

«Κατά τη μακρά αναστολή των σχολείων λόγω της πανδημίας, παιδιά από ευάλωτες και οικονομικά ασθενείς ομάδες, τα παιδιά Ρομά, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών έμειναν εκτός διαδικασίας για 2 συνεχή χρόνια. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό, αποσχολειοποίηση και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην κατάργηση της Θεματικής Εβδομάδας, ένα θεσμό που αποσκοπούσε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, όπως το σώμα και η διατροφή, τις διαφυλικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Η κατάργηση έγινε λόγο του διάχυτου συντηρητισμού που διακατέχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τον αυξημένο αριθμό γυναικοκτονιών και την αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης».

Επίσης, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι:

«Βουλευτής που ανήκε μέχρι πρόσφατα στο κυβερνών κόμμα, δημοσίευσε παρανόμως λίστα με ονόματα παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγείο της Αθήνας επειδή η πλειοψηφία των μαθητών δεν είχε ελληνικό ονοματεπώνυμο».

Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται και δοκιμάζονται. Η Πολιτεία οφείλει να προασπίζει την καθολική τους εφαρμογή, με κάθε δυνατό τρόπο και δίχως εξαιρέσεις. Ελπίζουμε να μη χρησιμοποιηθεί η πανδημία του κορονοϊού ως πρόσχημα για την υπονόμευση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ευρώπης, έχουμε βιώσει τις συνέπειες της συμπίεσης των δικαιωμάτων, την ανάδυση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η ακροδεξιά παραμονεύει και το αυγό του φιδιού έχει όλες τις προϋποθέσεις να εκκολαφθεί ξανά.