Η συζήτηση γύρω από τη χρήση της επανέρχεται δυναμικά, καθώς τα στην Κέρκυρα κλείνουν για ακόμη μία φορά λόγω των έντονων φαινομένων.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστες απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, με υποδομές που χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς ή απαρχαιωμένες, και τονίζει πως η τηλεδιδασκαλία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «λύση για κάθε πρόβλημα».

ΔΕΙΤΕ 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιλέγουν, σύμφωνα με την Ένωση, να μεταθέτουν τις ευθύνες σε τοπικούς φορείς, ανακοινώνοντας το κλείσιμο των σχολείων την τελευταία στιγμή και προωθώντας ως μοναδικό μέτρο την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές και προειδοποιεί πως δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πλαισίου πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

 

Τηλεκπαίδευση παντός καιρού!
Αθωράκιστα σχολεία απέναντι σε φυσικά φαινόμενα!
Η τηλεκπαίδευση δεν είναι το φάρμακο δια πάσα νόσο!
Τα σχολεία, κλείνουν για άλλη μια φορά, λόγω καιρικών συνθηκών.

Τα σχολεία αθωράκιστα, με απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές, με πολυπληθείς τάξεις, αδυνατούν, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες καιρικες συνθήκες!

Το Υπουργείο Παιδείας, γνωρίζοντας τη σαθρότητα των μέτρων προστασίας στα σχολεία, ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους, τις Περιφέρειες και στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Αυτοί, στις 8 το βράδυ ανακοινώνουν το κλείσιμο των σχολείων.

Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι… τι άλλο; Τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».

ΔΕΙΤΕ 

Η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση», που ούτως ή άλλως κινείται σε «βαρομετρικά χαμηλά» σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της. Δε θα δεχτούμε καμία προσπάθεια καθιέρωσης της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας στο όνομα των όποιων «έκτακτων συνθηκών». Σήμερα είναι ο καιρός, αύριο θα είναι η αδυναμία του κράτους να στείλει εκπαιδευτικούς σε μια σειρά περιοχές.

Έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που στα σχολεία του βορρά, όπου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους λόγω νερών και λάσπης, όπου δεν είχαν ρεύμα για τρεις μέρες, ζητούσαν να γίνει η τηλεκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις συνθήκες που βίωναν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το κλείσιμο των σχολείων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Πλήρης αδιαφορία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το μόνο που νοιάζει είναι να σταλούν οι σύνδεσμοι WebEx. Τι κι αν σε ολόκληρο το νησί έχουμε χιλιάδες ώρες χαμένες κάθε βδομάδα επειδή το υπουργείο δεν προσέλαβε αναπληρωτές….

Δε θα δεχτούμε, η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται λάστιχο στο όνομα των “έκτακτων συνθηκών” κατά το δοκούν!
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας, στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να αποσύρει τις οδηγίες περί υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης στα σχολεία που κλείνουν λόγω καιρού.

Επαναλαμβάνουμε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να προβλέπει υποχρέωση των εκπαιδευτικών να διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό ή να χρησιμοποιούν δικά τους μέσα.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας στέκεται δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και καλούμε όλους να ενημερώσουν το σωματείο για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.
Γιατί μόνο ο λαός σώζει το λαό!