: Κανονικά αναμένεται να ανοίξουν τα όλης της χώρας τη Δευτέρα 31/1. Πότε πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά την αναστολή λειτουργείας των σχολείων σε περιοχές που είχαν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, τη Δευτέρα, 31/1, αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά όλα τα .

Υπάρχουν  κάποια ερωτηματικά για το αν θα προλάβει να γίνει η αποκατάσταση ζημιών και ο καθαρισμός σε προαύλια και εισόδους  σχολείων λόγω κακοκαιρίας . Ωστόσο, αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανακοινωθεί αν τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε κάποιους Δήμους.

Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Tην Παρασκευή ήταν σε αναστολή λειτουργίας περίπου 28.800 τμήματα γενικής παιδείας εξ αιτίας της κακοκαιρίας. Πριν από τις 9 π.μ. ήδη λειτουργούσαν 28.340 ψηφιακές τάξεις, περίπου το 98,4%. Αναφορικά με τις στην τηλεκπαίδευση, αν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία, π.χ. διακοπή ρεύματος, δεν προσμετρώνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Τι θα γίνει με τα self test

Τονίζουμε ότι σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο.

Το επόμενο θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή).

Oι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί προμηθεύτηκαν ήδη  δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022. Οι γονείς μπορούσαν να πάρουν από τα φαρμακεία self test μέχρι και τη Δευτέρα 24/1.

Υπενθυμίζεται ότι:

το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς,

βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί,

η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,

οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αξιοποιώντας το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα γίνει η νέα διάθεση self test στα σχολεία, καθώς επίσης και τι θα ισχύσει με τα πρωτόκολλα .

Τι γίνεται με τα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει με τα δεκάδες κορονοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο διήμερο στην Αχαϊα

Πιο αναλυτικά, μέσω της διενέργειας των self test εντοπίστηκαν περισσότεροι από 500 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό την Πέμπτη, κατά την ημέρα δηλαδή επιστροφής στις σχολικές αίθουσες μετά το τριήμερο του κλεισίματος λόγω κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το  thebest, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντοπίστηκαν 210 κρούσματα σε μαθητές και 13 σε εκπαιδευτικούς και στην πρωτοβάθμια 236 θετικά τεστ σε παιδιά και 29 σε εκπαιδευτικούς.

Αρνητική στάση απέναντι στην γενική άρση των μέτρων, κράτησε μιλώντας στο Newsbomb, o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Εξακολουθεί να υπάρχει η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, το οποίο αποτελείωσε το πέμπτο ακόμα πιο σφοδρότερο κύμα. Διανύουμε την πιο τρομακτική περίοδος, καθώς έχουμε μπροστά μας το επόμενο κύμα. Αν δεν το προσέξουμε θα μας τσακίσει. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα. Το έκτο κύμα είναι μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου εξακολουθεί να είναι κρίσιμη με τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά. «Oι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο πολύ, έχουμε όμως αύξηση των θανάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όσοι νοσηλεύονται είναι στην πλειονότητά τους μη εμβολιασμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Κλείνοντας, επισήμανε πως, «υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κι άλλη παραλλαγή. Ο ιός μεταβάλλεται συνεχώς, αυτό μας φοβίζει. Δεν είναι αυτή τη στιγμή περίοδος να εφησυχαστούμε».