Μέτωπο κατά των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χθες ανοικτή συγκέντρωση στο κλειστό Γυμναστήριο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ στο ΜΑΡΟΥΣΙ με βασικό σύνθημα «Όχι Μπαλτά στην Εκπαίδευση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων πολιτικοί που πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας όπως οι κ. Λοβέρδος Αρβανιτόπουλος, κα Διαμαντοπούλου, κα Χριστοφιλοπούλου καθώς και αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή αποτελείται από λειτουργούς όλων των βαθµίδων της εκπαίδευσης: Γιάννης Αντωνίου, Θάνος Βερέµης, Μάκης Γρυσπολάκης, Αποστόλης Δηµητρόπουλος, Λεωνίδας Καστανάς, Σωκράτης Κάτσικας, Βάσω Κιντή, Μαρία Λεκάκου, Νιόβη Παυλίδου, Μιχάλης Σταθόπουλος, Νίκος Σταυρακάκης, Μαρία Στουµπούδη, Γιώργος Χαραλαµπίδης.

Αποσκοπεί στην ενηµέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις των νοµοσχεδίων Μπαλτά στην Εκπαίδευση,στην κινητοποίηση και την οργανωµένη άσκηση πίεσης από τους πολίτες,στην µη ψήφισητων νοµοσχεδίων Μπαλτά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με ανακοίνωσή της η κα Χριστοφιλοπούλου δηλώνει τη στήριξη στην πρωτοβουλία «ΠΑΙΔΕΙΑ 2015» αναφέροντας ότι «οι ισοπεδωτικές παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν έχουν σταματημό. Στην εκθεμελίωση της Παιδείας που επιδιώκουν θα μας βρουν απέναντι. Θα μας βρουν απέναντι μαζί με το κοινωνικό μέτωπο που συγκροτείται».

Ο κ. Φορτσάκης ανέφερε μέσω «είπαμε “ΌΧΙ στα Νομοσχέδια Μπαλτά”, που υποβαθμίζουν την Παιδεία μας και επιβάλλουν τον παλαιοκομματισμό στην εκπαίδευση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στους υποστηρικτές του αναχρονισμού και του σκοταδισμού στην Παιδεία μας».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωση δήλωσε ότι η κυβέρνηση τραβά δρόμο καταστροφής και διχασμού ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος τα ακόλουθα:

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να διαμαρτυρηθούμε με τον πιο έντονο τρόπο για αυτή την καταστροφική πολιτική της νέας κυβέρνησης στην παιδεία. Καταστρέφει ό,τι έγινε, ό,τι κατορθώθηκε με ευρεία διακομματική συναίνεση τα τελευταία χρόνια. Καταργεί τα πάντα. Καταργεί τα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων.

Γιατί; Ποιος αξιολόγησε ότι τα Συμβούλια δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Κανείς. Ο κύριος Μπαλτάς.

Καταργεί την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος που επαναφέραμε μετά από 32 χρόνια. Να παραμείνει δηλαδή, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το θλιβερό προνόμιο να είναι το μόνο σύστημα προηγμένης χώρας που δεν αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς του.

Καταργεί τα βάση του δέκα στη γλώσσα και τα μαθηματικά. Καταργεί ουσιαστικά το Νέο Λύκειο. Καταργεί την Τράπεζα θεμάτων.

Εμείς χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα Λύκειο που θα έχει αυτονομία, που θα χτυπήσει την παραπαιδεία, θα δίνει εγκύκλιες γνώσεις. Δεν θα είναι ένα λύκειο της ήσσονος προσπάθειας και ένα λύκειο που θα μετατρέπεται σε φροντιστήριο αφού τα παιδιά θα δίνουν έμφαση μόνο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Όλη αυτή η πολιτική δείχνει σκοταδισμό και είναι ό,τι χειρότερο έχει γίνει. Και είναι χαρακτηριστικό σημείο ότι είναι εδώ παρόντες όλοι όσοι διατέλεσαν υπουργοί και ήταν ή είναι εκπαιδευτικοί ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης γιατί είχαμε φτάσει σε ένα σημείο η παιδεία να είναι ένας τομέας που διαμορφώθηκε ευρεία συναίνεση. Και τώρα με αυτά, τη γκρεμίζουν. Για αυτό λοιπόν είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να καλέσουμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.»

news.gr Καλόγηρος Βασίλειος

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015»

Δεκάδες εκατοντάδες του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά και αρκετοί πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσαν το «παρών» στην πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015», στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου, προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, από την κυβέρνηση.

Τη σημασία της πρωτοβουλίας επεσήμαναν,σύμφωνα με το και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του νομοσχεδίου, Θ. Φορτσάκης και Ε. Χριστοφιλοπούλου, αντίστοιχα, χαρακτηρίζοντάς τη «εξαιρετική».

«Είναι μία πρωτοβουλία, η οποία δείχνει ότι το θέμα της Παιδείας απασχολεί βαθιά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Εδώ έχει ανθρώπους του λυκείου και του πανεπιστημίου και του γυμνασίου και του δημοτικού, ανθρώπους των γραμμάτων, της σκέψης, και όλοι συνειδητοποιούν ότι η Παιδεία είναι σήμερα το υπ’αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Πολιτικό, διότι είναι και στη βάση της οικονομίας.

Αυτή διαμορφώνει τις σκέψεις και τη νοοτροπία που οργανώνουν την οικονομία», δήλωσε ο κ. Φορτσάκης. «Υπήρχαν επιχειρήματα τα οποία βοηθούν και εμάς στη διαδικασία που γίνεται μέσα στη Βουλή, στο διάλογο, και που δείχνουν ότι υπάρχει ένας κόσμος στην εκπαίδευση που δεν είναι μέσα σε κομματικά επιτελεία, με τη στενή έννοια του όρου και που ανησυχεί γιατί αυτό που χρειάζεται η Παιδεία σήμερα εθνική συνεννόηση, πάνω από όλα», επεσήμανε, από τη μεριά της η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Η πρωτοβουλία αποτελεί «πολύ καλή μαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης, Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αφυπνηστεί ο κόσμος, «να πει επιτέλους θα κατέβω να φωνάξω για το δικό μου το συμφέρον, δηλαδή για τα παιδιά μου και για τα εγγόνια μου και για όλους του επερχόμενους». «Η κοινωνία των πολιτών ξύπνησε», σχολίασε, για το πλήθος κόσμου που γέμισε το στάδιο.

Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία χρησιμοποίησε πολύ έντονη γλώσσα, και απέσπασε θερμό χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. «Είμαστε εδώ για να πούμε ένα μαζικό “όχι” στην προχειρότητα, την ιδεοληψία, το ρεβανσισμό, στην ισοπέδωση στον αναχρονισμό και την αδιαφορία», δήλωσε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «δημοκρατία και ιδεοληψία α λα καρτ» και ότι στην κυβέρνηση «πρώτα γκρεμίζουν και ύστερα σκέφτονται».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ι. Αντωνίου, διευθυντής του 2ου πρότυπου-πειραματικού γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος μίλησε για «αντιμεταρρυθμιστικές ανατροπές» και υπεραμύνθηκε των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τα «τα κολέγια των φτωχών». «Η απενοχοποίηση της αριστείας που εξέφραζαν και συμβόλιζαν αυτά τα σχολεία αποτελεί εκ των πραγμάτων επιλογή αυθεντικού πειραματισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο Ι. Κατσαρός, σχολικός σύμβουλος, τόνισε ότι ενώ προτεραιότητα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση «μας γυρίζει στην προώθηση των ημετέρων, των κομματικών, στην επιστροφή στα σχολεία της ήσσονος προσπάθειας και τα πανεπιστήμια του κομματικού συνδικαλισμού». Κλείνοντας, ο Ν. Σταυρακάκης, καθηγητής του ΕΜΠ, δήλωσε ότι είναι «βαθειά συντηρητικός και αντιδραστικός» ο χαρακτήρας των βασικών προωθούμενων αλλαγών και επεσήμανε την ανάγκη αυτοδιοικούμενων πανεπιστημίων, της επιστροφής επιστημόνων στη χώρα, αλλά και την ύπαρξη ενός προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την Παιδεία.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» κάλεσαν τον κόσμο σε συγκέντρωση, αύριο, Τρίτη, έξω από τη Βουλή, στις 20:30, όταν στην Ολομέλεια θα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη, Βασ. Κικίλιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Κουμουτσάκος, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο πρώην υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και ο βουλευτής του κόμματος, Ν. Ορφανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Λοβέρδος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης.