Δείτε αναλυτικά ποιά φαίνεται πως είναι τα τέσσερα των Σερρών.

Τονίζουμε σε αυτό το σημείο πως πραγματογνώμονες έχουν μεταβεί για αυτοψία στο σχολείο ώστε να συλλέξουν στοιχεία για τις συνθήκες της έκρηξης στο λεβητοστάσιο, που κόστισε τη ζωή στον 11χρονο μαθητή και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες.

 Τα 4 σφάλματα πίσω από τη φονική έκρηξη

Μιλώντας στο Newsbomb o Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τεχνικός ασφαλείας των Δήμων της Αθήνας και ενεργειακός σύμβουλος εκτιμά ότι έγιναν σφάλματα κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο λεβητοστάσιο του σχολείου αλλά και μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν τηρήθηκαν.

Έμειναν κλειστές οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου

Το κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως να προκάλεσε την έκρηξη σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι οι βάνες στον λέβητα πετρελαίου, που ήδη υπήρχε στο λεβητοστάσιο, έμειναν κλειστές με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία.

«Επειδή γινόντουσαν εργασίες για να γίνει η μετακύληση των νερών από τον λέβητα πετρελαίου στη γεωθερμικής αντλία οι βάνες έμειναν κλειστές, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί το νερό μέσα στο υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης του λέβητα πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η θερμοκρασία και παράλληλα ανεβαίνουν οι πιέσεις. Συνεπώς κάποια στιγμή δημιοργήθηκαν συνθήκες εκρηκτικού μείγματος. Μιλάμε για τεράστια έκρηξη σαν να είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά»

Τα συστήματα ασφαλείας του λέβητα δεν λειτούργησαν

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγεί ότι τα συστήματα ασφαλείας, του υφιστάμενου λέβητα (θερμοστάτης ασφαλείας, εκτονωτικές βαλβίδες) θα έπρεπε κανονικά, εφόσον υπήρχαν και λειτουργούσαν, να αποσοβήσουν την έκρηξη.

«Τα συστήματα αυτά όταν καταλάβουν ότι όταν δεν πάει καλά, όπως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχει ένας αυτοματισμός ο οποίος δίνει την εντολή στον καυστήρα να μην γίνει η καύση. Εδώ έγινε αυτό; Αυτό δεν έχει απαντηθε. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν;».

Το λεβητοστάσιο δεν ήταν πυροπροστατευμένο

Πέρα από τα μηχανικά ατοπήματα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το λεβητοστάσιο πρέπει να είναι πυροπροστατευμενος ο χώρος και να μην βρίσκεται στο προαύλιο δίπλα στα παιδιά

«Είναι δυνατόν να παίζει το παιδί έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου και η πόρτα να έρχεται σε άμεση επαφή με τα παιδιά που προαυλίζονται. Εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, ακόμα και όλα να πηγαίνανε καλά, είναι δυνατόν τα παιδιά να βλέπουν την πόρτα ενός λεβητοστασίου που υποτίθεται πρέπει να είναι πυροπροστατευμένος χώρος. Αυτά πρέπει να τα ελέγχουν και οι δήμοι. Δεν υπήρχε υπόγειο στο κτίριο ώστε ακόμα κι αν γίνει έκρηξη να μην έχει επαφή με κανένα παιδί και κανένα δάσκαλο;», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης

Είναι απαραίτητο, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, τα σχολεία να διαθέτουν πιστοποιητικό προσταασίας και είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να επιτευχθεί αυτό.

Οι εργασίες σε χώρο υψηλής επικινδυνοτητας

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης σε κάθε περίπτωση οι εργασίες στο λεβητοστάσιο έπρεπε να γίνουν σε μη εργάσιμες ώρες, καθώς αυτό ανήκει σε χώρους υψηλής επικινδυνοτητας

«Δεν γινόταν ελαιοχρωματισμοί, ούτε χάλασε η βρύση», δηλώνει ο κ. Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε οι εργασίες να γίνονται παρουσία μηχανικού του δήμου.