– Την ενσωμάτωση των 1.060 αστυνομικών της πανεπιστημιακής αστυνομίας από την ΕΛΑΣ και την ενίσχυση των περιπολιών, ανακοίνωσε ο Ν. Μηταράκης

Ειδικότερα, στην προχωρά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

«Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Επί της ουσίας ο υπουργός ρίχνει την «καυτή πατάτα» ξανά στους πρυτάνεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι ο υπουργός είπε για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 και ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης για την «ακώλυτη παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ.».

Το 2022 το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του είχε κρίνει ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σιγά – σιγά το συγκεκριμένο σώμα δεν έκανε ουσιαστικά τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε, απαξιώθηκε και πλέον ενσωματώνεται στις τάξεις της ΕΛΑΣ.

Εφιππη Αστυνομία

Επίσης, ανακοινώθηκε, θα δημιουργηθεί έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες, όπως αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης και η λειτουργία του νέου σώματος θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα, δηλαδή θα συμμετέχει σε παρελάσεις και επίσημες εκδηλώσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος ο κ. Μηταράκης έθεσε τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητές του:

Την αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητα
Τα ζητήματα εφηβικής παραβατικότητας
Την προστασία του Πανεπιστημιακοί άσυλου

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ